Siseminister tüürib sõpra kripo juhiks

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kurm, riigi peaprokurör Norman Aas ja justiitsminister Ken-Marti Vaher ühel pressikonverentsil 2005. aastal.
Margus Kurm, riigi peaprokurör Norman Aas ja justiitsminister Ken-Marti Vaher ühel pressikonverentsil 2005. aastal. Foto: Toomas Huik

Kas siseminister Ken-Marti Vaher soovib oma sõbrast, Eesti enim teeninud prokurörist Margus Kurmist teha kaitsepolitsei või kriminaalpolitsei juhti? Nädal tagasi sai Pariisis diplomaadina töötavast Kurmist ametlikult ministeeriumi nõunik.

Ken-Marti Vaheri eelistus oleks teha Kurmist kaitsepolitsei uus peadirektor, kuid selle valikul järgmise aasta suvel ei sõltu kõik siseministri tahtmisest. Jah, siseminister esitab valitsusele kapo peadirektori kandidaadi, kuid selle heakskiit vajab laiemat poliitilist kooskõlastust.

Senine praktika näitab, et Kurmil võib heakskiidu saamisega probleeme tekkida. Korra on ta seesugusel valikusõelal juba põrunud. See oli 2005. aastal, kui otsiti uut kandidaati Jüri Pihlist vabanevale peaprokuröri kohale. Välja pakuti Kurmi, kuid noor ja ambitsioonikas Kurm tundus võimumeestele olevat liiga printsipiaalne. Nii sai tema asemel ametisse Norman Aas, kelle praegune ametiaeg riigi peaprokurörina lõpeb 2014. aastal. Aasa jätkamine selles ametis on valitsevale Reformierakonnale üsna vastukarva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles