Anne Daniel-Karlsen: halvad suhted mürgitavad laste elu

, Lastearst, laste- ja noortepsühhiaater
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Ema tirib käekõrval viieaastast poega, et saada abi lastepsühhiaatrilt. Poiss olevat muutunud agressiivseks, virutavat teisi lapsi lasteaias jalaga, kriimustavat ja hammustavat, lõhkuvat tahtlikult teiste mänge. Emal paluti poisile abi otsida.

Sissejuhatava jutu käigus kuulan ema enese lugu, mis purskab kui kobrutav kosk tema suust. Alandamine, mõnitamine, manipuleerimine, seksuaalne ahistamine, ähvardamine – kõik see on ema igapäev kooselus juhtival töökohal abikaasaga. Ka ema ise on juhtival tööl, mõlemad kõrgharidusega.  

Seda kõike saab lühikese aja jooksul nii palju, et tunnen vajadust ema kiiresti ruumist välja suruda. Et last kaitsta. Alles hiljem tulen mõttele, et see laps on ju 24 tundi kõige selle sees, tema ju teab kõike. Jäänud lapsega kahekesi, istun põrandal ja kuulan teda. Poiss vaatab mulle vanainimeselikult otsa ja ohkab: «Tead, Anne, ma olen nii väga püüdnud. Olen püüdnud aidata oma ema, olen püüdnud aidata oma isa. Ma rohkem lihtsalt ei oska!» Ja laseb käed jõuetult rippu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles