Meditsiinitöötajad kollektiivlepingut veel ei allkirjasta

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajate streigi osapooled eelkokkuleppe sõlmimise järel. Andres Kork, Urmas Sule.
Tervishoiutöötajate streigi osapooled eelkokkuleppe sõlmimise järel. Andres Kork, Urmas Sule. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi haiglate liit oli tänaseks kutsunud arstide, õdede ja hooldajate esindajad kollektiivlepingule alla kirjutama, eileõhtustel andmetel täna pidulikku allkirjastamist siiski veel ei toimu.

Arstide liidu president Andres Kork ütles eile õhtul, et arstide poolt saadeti eile pärastlõunal haiglate liidule parandatud variant kollektiivlepingust ja nüüd oodatakse tööandjate vastust. Korgi sõnul ilmselt tänaseks kollektiivlepingu lõplikus tekstis, kus lepitakse kokku järgmise kahe aasta töötingimused, üksmeelele ei jõuta.

«Meedikute soov on, et töökoormus nii 2013. kui ka 2014. aastal oleks kollektiivleppes selgemalt kirjas kui praegu,» ütles ta ja lisas, et täpsustamist vajab osa, mis puudutab eelkõige 2014. aastat.

Selles osas, mis puudutab streigi peatanud eelleppesse kirjutatud palgakokkuleppeid, ei ole meedikutel ja haiglatel erimeelsusi ning see on mõlemale poolele sobivalt ka kollektiivlepingus kirjas.

Haiglate liit ja meditsiinitöötajate esindajad on leppe teksti lihvinud mitu nädalat ja veel kaks nädalat tagasi lootis arstide liidu peasekretär Kat­rin Rehemaa, et kollektiivlepe on novembri viimaseks nädalaks valmis ja saab allkirjastatud.

Haiglate liit saatis nädal tagasi, pärast haiglate juhatustelt volituste saamist meedikute esindajaile kollektiivlepingu teksti. Kui seepeale kirjutati uudistes lootusrikkalt, et lepingu allkirjastamine on tänaseks kokku lepitud, andis arstide liit oma liikmetele teada, et sellised uudised on ennatlikud ja kõiges pole veel kokku lepitud. Haiglate liit ootab siiski täna teisi osalisi kokkusaamisele, et konsultatsioone silmast silma jätkata.

«See ei tähenda, et töötüli jätkub,» kinnitas Kork arstide nimel. «Soovime vaid, et koormuste osa leppes saaks selgemaks.»

Meditsiinitöötajad streikisid uue kollektiivlepingu nimel 1. oktoobrist 25. oktoobrini. Selle tulemusel said nad lubaduse, et järgmise aasta 1. märtsist tõuseb arstide miinimumtunnipalk 11, õdedel 17,5 ja hooldajatel 23 protsenti. Lisaks on streigi lõpetanud eelleppes kirjas, et ambulatoorses esmases vastuvõtus väheneb töökoormus 20 protsenti ja statsionaaris 16 protsenti. Lepe sõlmitakse kaheks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles