Milline on maailm aastal 2030?

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasketööstuse osakaal Hiina majanduses on järjepanu vähenemas.
Rasketööstuse osakaal Hiina majanduses on järjepanu vähenemas. Foto: Reuters/ScanPix

Väsinud USA jääb esimeseks võrdsete seas, maailmamajanduse troonile tõuseb Hiina, Aasia jätkab tõusu ja Euroopa virelemist, hoiatab värske luureraport.

Üks maailma mõjukamaid luureorganisatsioone, USA Riiklik Luurenõukogu (National Intelligence Council) esitles üleeile oma iga nelja aasta tagant avaldatavat ülevaadet, milles analüüsitakse võimalikke globaalseid ja regionaalseid jõujoonte nihkeid. Tasub märkida, et kõik luureraportis «Üleilmsed trendid 2030: teisenenud maailm» kirjas olev on siiski hüpoteetiline. Ka analüüsi autorite sõnul pole nende ülesandeks täpselt tulevikku ennustada, vaid julgustada valitsusjuhte võimalikke negatiivseid stsenaariume ära hoidma. Küll aga kirjeldatakse raportis mitut globaalset suundumust, millel on tulevikusündmustele tõenäoliselt suur mõju.

Kui sama organisatsiooni 2020. aastat ennustanud dokument lubas USA-le veel jätkuvat domineerimist, siis oma seni viimases, 2008. aastal avaldatud aruandes ja äsja avaldatud ülevaates USA-le nii heldet tulevikku enam ei ennustata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles