Uus jäämurdja jõuab täna Tallinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämurdja Botnica teel Tallinna.
Jäämurdja Botnica teel Tallinna. Foto: Küllike Rooväli

Kuna Eesti uus jäämurdja saabub oma kodusadamasse Tallinna täna õhtupoolikul, kui on juba pime, käis Postimees lennukiga uut laeva vaatamas Paldiski lähedal Pakri poolsaare traaversil.


Jäämurdja kapten Aivo Palm ütles juba enne meie lennuki starti telefonis, et laev sõidab praegu jahtuval merel praktiliselt pilvedes ja seda leida on väga raske. Vee temperatuur on ca 4 plusskraadi juures, õhk aga ligi 20 kraadi külmem, mistõttu meri aurab nii intensiivselt, et lisaks aurutriipudele tekivad merepinnal üsnagi suured pilved, mis katavad merepinna tihedamalt kui udu.

Postimehel oli aga õnne ja tänu piloot Tõnis Lepa teravale pilgule õnnestus Botnica merel laiutavast tihedast pilvkattest siiski üles leida. Pakri poolsaare lähedal oli udumassi auk tekkinud ja seetõttu saime laeva nii pildile kui videosse jäädvustatud. Botnica kapteni sõnul jõuab alus Tallinna täna õhtupoolikul pärast kella 15.30.

Lisaks Botnicale jäädvustasime ka jäätuvat randa ja lume alla mattunud kallast ning mereäärseid piirkondi. Jääd on praegu näha vaid väikestes sadamates ja ranna ääres väikeste ribadena. Mõned väikesed lahesopid on kinni jäätunud, kuid tõsist jääd pole merele oodata enne jaanuari lõppu. Botnica asub riigi ja Tallinna sadama vahel sõlmitud lepingu järgi jäävalvesse juba jaanuari algusest.

Tallinna Sadam sõlmis novembri lõpus Soome laevafirmaga Arctia lepingu 1998. aastal valminud jäämurdja MSV Botnica ostuks 50 miljoni euroga.

Soome laevafirmalt soetatud jäämurdjaga hakkab Tallinna Sadam jäämurdeteenust osutama vastavalt Veeteede Ametiga sõlmitud lepingule järgmisel kümnel aastal. Jäämurdetööde korraldamine on Veeteede Ameti ülesanne, Tallinna Sadam kohustub vastavalt teenuselepingule andma selleks laeva koos meeskonnaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles