Kohtusüsteemi murekohad on kõrged riigilõivud ja venivad kohtuasjad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Märt Rask.
Riigikohtu esimees Märt Rask. Foto: Margus Ansu

Eesti kohtusüsteemis teevad inimestele endiselt muret kõrged halduskohtu menetluste riigilõivud ning kohtunike ülekoormuse tõttu venima kippuvad kohtuasjad.

Kohtusüsteemi murekohtadest räägiti täna traditsioonilisel riigikohtu aastapäeva eelsel kohtumisel, kus riigikohtu esimees Märt Rask vastas kodanike küsimustele kohtukorraldusest ja õigusemõistmisest, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kõige enam jäi tänasel koosviibimisel kõlama, et inimesed ei saa oma kohtuasjades mõistliku aja jooksul lõplikku lahendit, Raski sõnul on sellele tähelepanu pööratud Euroopa inimõiguste kohtu poolt ning kohtusüsteemi-siseselt. Lahendusena toob Rask välja kohtunike koormuse vähendamise.

«Võib-olla juba lähiajal, kui õnnestub läbida Harju maakohtus pilootprojekt kohtujuristide värbamiseks ja lisatööjõu saamiseks, muutub tõeks see, et Eestis suudetakse kohtuasju menetleda nii, et igas kohtuastmes ei oleks menetlusaeg üle saja päeva ehk aastaga oleks teoreetiliselt võimalik üks kohtuasi esimesest kuni riigikohtuni välja menetleda,» ütles Rask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles