Viljar Peep: isikuandmete kaitse – infoühiskonna gaas või pidur?

Viljar Peep
, andmekaitse inspektsiooni peadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Peep
Viljar Peep Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kui võrrelda üleeuroopalisi hoiakuid usalduse suhtes, ilmnevad hämmastavad erisused Eesti kasuks. Selleks et ühisturg Euroopas toimiks, on hädavajalik, et digitaalset isikutuvastust tunnustataks kogu Euroopas, kirjutab andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

ullu detsembris jättis Leedu kohus jõusse sealse andmekaitse inspektsiooni keelu avaldada digiallkirja juures allakirjutanu isikukood. Erinevalt Eestist piirab Leedu seadus isikukoodi kasutamist. Mitmes riigis on isikukood üldse välistatud. Kuid inimest tuvastamata pole paljud e-teenused lihtsalt võimalikud. Kas isikuandmete kaitse on muutumas arengu piduriks?

Mis kasu võiks isikuandmete kaitsest olla majandusele tervikuna? Väidan, et isikuandmete kaitse loob usaldust. Kas usaldame kodaniku, kliendi või patsiendina meile pakutud e-teenuste turvalisust? Kas usume teise inimese digiidentiteeti ilma teda nägemata? Elu näitab, et kui inimesed on mures andmete väärkasutuse pärast, pidurdub e-teenuste areng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles