Kadrioru kunstimuuseumi direktor vahetus

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru kunstimuuseum.
Kadrioru kunstimuuseum. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti Kunstimuuseumi konkursikomisjon valis avaliku konkursi tulemusena Kadrioru kunstimuuseumi uueks direktoriks Aleksandra Murre, kes asub ametisse 1. juunil 2013. Seni täidab direktori kohuseid Kadrioru kunstimuuseumi skulptuurikogu hoidja Tiina-Mall Kreem.

«Aleksandra Murre seisukohad muuseumi tuleviku suhtes olid komisjonile väga sümpaatsed ning kattusid ka minu ettekujutusega Kadrioru kunstimuuseumi tulevikust,» ütles Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme.

«Kadrioru kunstimuuseum peaks ennast publikule teadvustama kahes teineteisest sõltuvas suunas - lossi kui väikese kauni barokkarhitektuuri pärli teadvustamine tavakülastajatele ning ambitsioonikate pikaajaliste kunstiprojektide eestvedajana, millel on vältimatu seos teadustööga. See on mõistlik ja tulevikku vaatav suund, mis on paika pandud ja välja kujunenud mitmete aastate jooksul.»

Aleksandra Murre lõpetas 2000. aastal Tartu Ülikooli kunstiajaloo eriala cum laude. 2001. aastast töötab Murre Eesti Kunstimuuseumis, millest viimased seitse aastat Kadrioru kunstimuuseumi kuraatori ja varahoidjana, olles vahepeal täitnud ka direktori kohusetäitja ülesandeid.

Kunstiajaloolasena on Aleksandra Murre tegelenud nii Kadrioru lossiansambli ajaloo kui ka kohalike vene kunsti kollektsioonidega, on koostanud mitmeid nendesse valdkondadesse kuuluvaid näitusi, väljaandeid, korraldanud rahvusvahelisi konverentse. 2009.-2011. aastal esindas Murre Eestit Euroopa Komisjoni muuseumikogude mobiilsust käsitlenud töögrupis Brüsselis, kasutades seal saadud kogemusi ka Eesti riikliku tagatise süsteemi väljatöötamisel kultuuriministeeriumis.

2001. aastast on Aleksandra Murre Eesti Muuseumiühingu liige, 2009. aastast kuulub Eesti Kunstiteadlaste Ühingusse.

Kadrioru kunstimuuseumi senine direktor Kadi Polli lahkus ametist 28. veebruaril 2013 sooviga pühenduda õpingutele Tartu Ülikooli doktorantuuris.

Eesti Kunstimuuseumi üks suurimaid filiaale Kadrioru kunstimuuseum tutvustab, säilitab ja kogub vanemat väliskunsti - peamiselt Lääne-Euroopa ja Vene maali, graafikat, skulptuuri ning tarbekunsti. Muuseum asub Tallinnas Kadriorus, Vene tsaar Peeter I suveresidentsiks ehitatud barokklossis.

Kadrioru kunstimuuseum on ainus väliskunstile pühendatud muuseum Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles