Rait Maruste: seadus, mida euroopalik õigusemõistmine ootab

Rait Maruste
, riigikogu liige, Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste
Rait Maruste Foto: Peeter Langovits / Postimees

Muutes turvalisuse ultimatiivseks eesmärgiks, võime jõuda ühiskondliku vanglani, kus on küll turvaline, kuid kus kellelegi ei meeldi olla, kirjutab riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste (Reformierakond).

Kriminaalmenetluse seadustiku muutmise seadust 295 SE on jõutud nimetada juba «Berlusconi eelnõuks» (riigiprokurör), «pahnaks» (minister) ja seaduseks, «mida pätid ootavad» (ajakirjanik). Irooniliselt võiks öelda, et heal lapsel mitu nime, kuid tegelikult teeb muret, kui juht­isikud ja arvamuse kujundajad kleebivad silte asjasse sisuliselt süvenemata.

Kõigepealt, seda «pahna» ei ole ette valmistanud diletandid (küll aga näib, et hinnanud), vaid kriminaalmenetluse teooriat ja praktikat hästi tundvad tippspetsialistid – vandeadvokaat Leon Glikman ja tema kolleegid. Võimalik, et nad on seda tehes liialt silmas pidanud kaitse vaatenurka, kuid seda ei saa neile pahaks panna. Pealegi olukorras, kus praegune tegelik kriminaalmenetlus on selgelt uurimise/süüdistuse poole kaldu. See on asi, mida saab eelnõu menetlemisel parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles