Andres Anvelt: Berlusconi unistus

Andres Anvelt
, endine politseijuht, riigikogu liige (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Priit Simson / Postimees

Kas riigikogus esimese lugemise läbinud kriminaalmenetluse seadustiku muutmise seaduse eelnõu viib meid täiuslikuma õigusriigi poole või sellest hoopis kaugemale?

Keskerakonna esitatud ja koalitsiooni häältega edasise menetlusloa saanud kriminaalmenetlusseadustiku muutmise eelnõu 295 SE on muutumas omapäraseks lakmuspaberiks vaidluses, kas Eesti on juba välja kujunenud või noore demokraatiaga riik. Sellele eelnõule on antud ka skandaalse Itaalia peaministri Berlusconi nimi, kes on oma võimuloleku ajal võtnud ette katseid suruda parlamendist läbi kohtumõistmist ahendavaid seadusi.

Nii näiteks on mitmed tema valitsuse algatatud immuniteediseadused aidanud täielikult vältida igasugust kriminaaluurimist nii tal endal kui ka mõnel teisel kõrgel riigitegelasel või siis ka piiranud prokuratuuri edasikaebeõigust teise astme kohtule. Ühise nimetajaga võiks sellised seadusemuudatused võtta kokku kui poliitilised mugavusseadused, mis peletaksid paha poliitika haisu peale kogunenud tüütuid uurimiskärbseid, kelle tegevus omakorda võib olla ohuks järgmistel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles