Eesti kõrgkoolid hakkavad plagiaadituvastusprogrammi testima

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikoolilõpetajad.
Ülikoolilõpetajad. Foto: SCANPIX

Eesti kõrgkoolid hakkavad tuleval kuul testima Eesti esimest plagiaadituvastusprogrammi, millega hakatakse kontrollima kõiki bakalaureuse-, magistri- ja doktoritöid, et juba varakult ennetada võimalust, et kaitsmisele lähevad halvasti viidatud või kellegi pealt maha kirjutatud tööd.

«Tudengite puhul me tegelikult näemegi seda, et aidata neid, sest õpilased kirjutavad oma töid öösiti, viimasel minutil ja sageli võib juhtuda, et viide on küll olemas, kuid unustati sinna panemata,» ütles Eesti Infotehnoloogia sihtasutuse e-õppe arenduskeskuse juhataja Ene Koitla «Aktuaalsele Kaamerale», vahendas ERRi uudisteportaal.

Tallinna Tehnikaülikooli nõukogu õppekomisjoni esimees Margus Kruus ütles, et tõenäosus selleks, et tudengi enda kirjutatud tekst on identne ja satub plagiaadikahtlustuse alla mõne varem olemasoleva tekstiga, on siiski olematu.

Tartu Ülikooli õppeprorektor Martin Hallik märkis, et ükski plagiaadituvastusmootor ei saa lõplikult öelda, kas keegi on teinud plagiaati või mitte. «Ta saab vaid öelda, et üks või teine tekst on mehaaniliselt sarnased omavahel, nii et see on ikkagi inimese otsus, mis siis lõpuks on plagiaat,» selgitas Hallik.

Praeguseks on plagiaadituvastussüsteemiga liitunud kõik avalik-õiguslikud kõrgkoolid, kes peavad nüüd tegema kaitstud bakalaureuse-, magistri ja mõistagi doktoritööd digitaalselt kättesaadavaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles