Võileib ajalehe sisse

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimees ümber: Elar Jürimäe näitab toekat volbrivõileiba, mille ta piknikuks vanasse ajalehte mähkis.
Postimees ümber: Elar Jürimäe näitab toekat volbrivõileiba, mille ta piknikuks vanasse ajalehte mähkis. Foto: Mihkel Maripuu

Kui volbriõhtul ilm vähegi soosib, sättige end aeda või looduskaunisse kohta piknikku pidama. «Suur võileib näppu ja magustoit purgiga kaasa,» annab toidusoovituse kohviku Kohalik peakokk Elar Jürimäe.

Mõistagi kõlbavad suur võileib ja käepärane purgidessert ükskõik milliseks kevadiseks õueõhtuks või väljasõiduks, täiendab Uue Maailma popi söögikoha Kohalik peakokk
Elar Jürimäe oma volbrimenüü soovitust.

Kui muidugi just erilist tuhinat grillida pole – Lellest pärit kokk mainib, et tihti on tema kevadpühad möödunud kodukandis just grilli või ka lõkke ääres, kus kevadist koristusprahti põletatakse. Viimasel juhul, muide, on ka tuhakartulid menüüs täiesti asjakohased.

Koka sõnul on aga põhiline, et nii volbriks kui ka muuks puhuks mõeldud õuetoitu oleks lihtne teha ja süüa. «Et poleks tarvis taldrikute ja nugade-kahvlitega jännata ning et toit passiks ka külmalt,» lisab ta ja näitab ette, kuidas sooja võileiba piknikule võtmiseks paberisse mähkida ja näpu vahele võtta.

«Väga käepärane!» kiidab ta ja lisab, et saia asemel võib tema retseptis kasutada ka rukkipalu. Ja kui tahta toekat suutäit pikemalt soojana hoida – ehkki jahtunult maitseb see sama hästi –, võib selle ka fooliumisse panna. Kes trükivärvi ei pelga, võib selle ka vanasse ajalehte pakkida.

Ehkki kohvik Kohalik järgib köögis vägagi sõna «kohalik», pakkudes taludest pärit liha, Pärnu vete kala ja koduse moega kooke – üks menukamaid on peakoka ema retsepti järgi tehtud Napoleon –, eelistaks peakokk volbril magusroaks koogitüki asemel hoopis mõnd kreemist maiust, mida saab kaasavõtmiseks näiteks purki sulgeda.

«Siiski, väikeste lusikateta sel puhul ei saa,» mainib ta.
Näidates maja hoovi poole, kuhu varsti tuleb lisaks grillile väike peenramaa ürtide, salatite ja muu rohelise tarvis, mis kohviku köögi veelgi kohalikumaks muudab, pakub ta välja ka joogivariandi.

Näiteks võiks termosesse kuumutada koduseid mahlu, mille viimased varud veel keldris ja mis ei lase kevadõhtute rõskusel kehasse pugeda. Ning miks mitte kuuma jooki ka mõnd glögivürtsi sisse segada.

Võileib kana, mozzarella ja ürdikreemiga

Neljale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles