Belfasti ajalooline sünge atraktsioon

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade ühele Crumlini vangla tiivale.
Vaade ühele Crumlini vangla tiivale. Foto: Evelyn Kaldoja

Titanicu sünnipaika, kümnendeid kestnud terrorirünnakuid ja isegi kohalikku Rappija Jacki turismiatraktsioonidena pakkuv Põhja-Iirimaa pealinn Belfast rõõmustab nüüd külalisi uue elu mustemale küljele jääva vaatamisväärsusega – võimalusega väisata omal ajal Euroopa Alcatraziks kutsutud Crumlini vanglat.

Mullu novembris muuseumina avatud vangla asub Põhja-Belfastis, südalinnast umbes pooletunnise jalutuskäigu kaugusel, Crumlini teel. Kurikuulsast vanglast vaid mõnesaja meetri kaugusele jääb Carisle’i ringtee, kus mullu detsembris alanud ja alles paari kuu eest lõppenud lipurahutuste tõttu nii mõnigi noor töölisklassi lojalist trellide taha toimetati.

Needsamad noored lojalistid peaksid ilmselt saatust tänama, et ei sündinud paarkümmend aastat varem. Toona võis küll kuningriigi lipp lehvida kõikjal, aga poliitvägivallatsejad – sõltumata sellest, kas nad olid vabariiklaste või lojalistide poolelt – sattusid tänapäevastest märksa ebamugavamatesse kinnipidamistingimustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles