Mihkel Solvak: kohalike valimiste Tarandi tegijad

Mihkel Solvak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Solvak
Mihkel Solvak Foto: Erakogu

Politoloog Mihkel Solvak kirjutab, et Indrek Tarandi valimisedu näitab, et osa valijaid kasutab kohalikel valimistel ilmselt võimalust võimuerakondadele õppetund anda. Kuid see ei tähenda uue poliitilise jõu tulekut ega valitsuse umbusaldamist, sest riigikogu valimiskontekst on hoopis teine.

Sügisel tulevad kohalikud valimised lubavad esmapilgul põnevaid tulemusi. Vaevalt et keegi tõsiselt loodab kõigutada Keskerakonna positsiooni Tallinnas, arvestades nende suurt toetust mittekodanikest valijaskonna seas. Samas võib aga meie erakondi üldiselt, koalitsioonierakondasid spetsiifilisemalt ja Reformierakonda eriti räsinud suuremate ja väiksemate skandaalide valguses, oodata mitteerakondlike ja üksikkandidaatide edu suuremate erakondade arvel ning protestihääletamise või sootuks hääletamata jätmise osakaalu kasvu.

Tasub aga ettevaatlik olla selle tähtsustamisel ja seda just ühe fenomenaalselt eduka üksikkandidaadi näite seletuse varal. Jutt on Indrek Tarandi lausa Euroopa mastaabis ainulaadsest edust 2009. aasta Euroopa Parlamendi valimistel. Tarandi tulemuse andmetepõhine seletus viitab hulgale üsna spetsiifilistele tingimustele, mis abstraktsel kujul on olemas ka eesolevate kohalike valimiste puhul ja mis tegelikult näitavad tema tulemust väiksemana, kui see ehk nominaalset häältesaaki vaadates tundub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles