Erik Männik: Süüria oht

, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Männik
Erik Männik Foto: Erakogu

Kaitseuuringute keskuse vanemteadur Erik Männik kirjutab, et Süüria valitsusvägesid tugevdavad Iraan ja Hezbollah, killustunud mässuliste tugevaim grupeering on aga tihedates sidemetes Al-Qaedaga. Neis oludes on rahukonverentsi väga raske pidada.

Praeguseks välja kujunenud Süüria kodusõjas ei paista kumbki pool olevat võimeline kiireks eduks. Mässulised saavutasid möödunud aasta lõpuks kontrolli 50–60 protsendi üle Süüria territooriumist, alustasid pealetungi Damaskusele ning vallutasid tänavu märtsis esimese suurema linna – rohkem kui 200 000 elanikuga Ar Raqqah’ Süüria keskosas.

Vastuseks reorganiseeris Süüria juhtkond pidevast lahingutegevusest kurnatud ja kaotusi kandnud väed, kelle arvukust suudeti tunduvalt suurendada Iraani ja Hezbollahi abiga välja õpetatud poolsõjaväeliste formeeringute abil. Suurema osa viimastest moodustavad alaviidid, kes on ustavad Bashir al-Assadi valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles