Juhtkiri: IRLi ja Reformierakonna mõistuseabielu püsib

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

IRLi endise juhi Mart Laari üleeile õhtul tehtud avaldust oma erakonnakaaslastele tõlgendas mitu poliitikut eile juba kui survet lammutada valitsuskoalitsioon. Laar küll soovitas oma kirjas sellise partneriga koalitsioonis kaasalöömist kaaluda, kuid mitte nii ühemõtteliselt. Laari avaldust tuleb vaadata koos Urmas Reinsalu ja Juhan Partsi kommentaaridega ning need välistavad valitsuskriisi. Küll aga on IRL saanud nüüd Laari abiga positiivset tähelepanu, mida erakonna reiting hädasti vajab.

Täiesti kindlasti lootis Reformierakond Ojulandi skandaalile kiiresti ja jõuliselt reageerides sellele kui üksikjuhtumile kohe joone alla tõmmata. Praeguseks on ilmnenud, et tegu polnud üksikjuhtumiga, ja Mart Laari avaldust peaks peale tema erakonnakaaslaste hoolikalt lugema ka koalitsioonipartner: viimane peab end kokku võtma, oma asjad korda tegema või muidu muutub koalitsioonis osalemine häbiväärseks. See oli Laari pöördumise alltekst.

Et Reformierakonda on tarvis survestada, on näidanud nii peasekretär Martin Kuke kui ka volikogu esimehe Kristen Michali kommentaarid, kes pole pidanud 71 hääle võltsimist 1494st suureks rikkumiseks. Reformierakonna juhtfiguurid Andrus Ansip ja Jürgen Ligi on seda pidanud aga vaid oma partei siseasjaks. Ent kui kanda sama suurusjärk üle üldvalimistele, siis valimisaktiivsust arvestades tähendaks see 25 000 võltsitud häält, mis on rohkem, kui kogus näiteks Edgar Savisaar. Kas ka siis oleks jahe suhtumine õigustatud? Kindlasti mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles