Laar tõstaks tulumaksu protsendi võrra

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Mart Laar.
IRLi esimees Mart Laar. Foto: Mihkel Maripuu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar märkis täna Postimehes ilmunud

arvamusloos

, et tema hinnangul tuleks praegu tõsta ühe protsendi võrra nii käibemaksu, tulumaksu kui töötusmaksu ning vähendada tulumaksuvaba miinimumi.

Koos Reformierakonnaga vähemusvalitsuses oleva IRLi juhi Laari sõnul ei saa riigieelarve tulude ja kulude tasakaalustamiseks keskenduda vaid ühele neist. Ta märkis, et kui soovime tasakaalu hoida, tuleb nii kärpida kulusid kui ka otsida võimalusi kasvatada tulusid.

«Olen pakkunud välja võimalikult tasakaaluka ja ühtlase lahenduse, millega vähendatakse ühelt poolt läbivalt kümme protsenti riigi kulutusi ning teiselt poolt suurendatakse ühe protsendi võrra nii käibemaksu, tulumaksu kui töötuskindlustusmakset, vähendades samas tulumaksuvaba miinimumi,» kirjutas ta.

Laari sõnul on ka teisi ning mõnevõrra erinevaid kavasid. «Nende arutamise ees silmi sulgeda aga pole lihtsalt enam võimalik,» lisas ta.

Ka Rahvaliidu üks liidreid Tarmo Mänd lausus tänases Postimehes ilmunud intervjuus, et Laar tegi kolme partei koalitsioonikõnelustel korduvalt ettepaneku tulumaksu tõsta. «Käibemaksu tõus annab küll suurema hoobi madalapalgalistele, kuid tõsta korraga töötuskindlustusmaksu ja ka üksikisiku tulumaksu - see annaks inimestele ülekohtuse löögi,» märkis ta samas.

Tulumaksu tõstmise on seni täielikult välistanud Reformierakond, kelle eelistuseks on käibemaksu tõsta 18lt protsendilt 20le. Samuti on oravapartei päri töötuskindlustusmakse kergitamisega seni kokku lepitud kolmelt protsendilt 4,2 protsendile.

Seejuures on praegu töötuskindlustusmakse 0,9 protsenti, millest 0,6 protsenti võetakse maha inimese palgast ning ülejäänu maksab tööandja. Kolmele protsendile pidi see tõusma 1. juunist, kuid praeguse seisuga peaks see kerkima hoopis 4,2 protsendile, mil inimese palgast võetakse 2,8 protsenti.

Ka Reformierakond on tulumaksu kaitstes märkinud, et töötuskindlustusmaksu tõus juba lõikab inimeste palkasid väiksemaks.

Samas on riigivalitsejad otsustanud, et teise pensionisamba maksed praegu peatatakse, mis tähendab, et seda kahte protsenti enam palgast maha ei võeta.

Rahvaliidu aseesimees Kajar Lember on väitnud, et Laar käis läbirääkimistel välja ideed vähendada tulumaksuvaba miinimumi 1000 krooni võrra, teha kogu sotsiaalsektoris kärbe 10 protsenti ning kaotada pensionäride täiendav tulumaksuvabastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles