Kas vaimul on hea võim?

Peeter Sauter
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Nima Sarvestani (Rootsi).Afgaani naised põgenevad pealesunnitud abielust ja peavad karistuseks istuma aastakümneid vanglas. ETV eetris täna õhtul.
Režissöör Nima Sarvestani (Rootsi).Afgaani naised põgenevad pealesunnitud abielust ja peavad karistuseks istuma aastakümneid vanglas. ETV eetris täna õhtul. Foto: Kaader filmist

Mark Soosaarele meeldib hirmsal kombel kunst. Kohe nii väga, et lobisedes režissöör John Appeliga Anders Breiviki ohvritest tehtud dokfilmist, küsib ta, kas kõige tähtsam inimese jaoks on lennata ja midagi uut sünnitada. (Base jump-kaadritega film algab ja need on ka selle lõpuotsas, ning finaalis sünnitab vetsupagenult ja Norra mõrvari käe alt pääsenud ugandalane Ritah Michaeli – poja nimi on peaingel Miikaelilt, kes põgeniku surmast päästis.)

Mida saab režissöör vastata? Mida muud, kui et jah, lendamine ja sünnitamine ongi tähtsad. Breiviki multimõrva hämarad motiivid jäävad avamata nii filmis kui ka vestluses filmitegijaga. Ja eks neid keeruline mõista olegi.

Soosaar on oma Pärnu dokfilmifestivalile, mille üheks teemaks on «Vaim ja võim», kirglikult kokku toonud filme kirglikest kunstnikest (ja muidugi mitte vaid neid, aga ETV näitab valdavalt taolisi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles