Kohtuotsus vallandas ameeriklaste protesti

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgis kuulsal Times Square’il toimunud meeleavaldusel kandsid protestijad ka tapetud Trayvon Martini pildiga plakateid.
New Yorgis kuulsal Times Square’il toimunud meeleavaldusel kandsid protestijad ka tapetud Trayvon Martini pildiga plakateid. Foto: Reuters/ScanPix

Mustanahalise teismelise tapnud George Zimmermani õigeks mõistmine põhjustas Ühendriikides meeleavaldused.
 

USAs jõudis laupäeval lõpule viimastel aastatel enim tähelepanu pälvinud kohtuprotsess teise astme mõrvas süüdistatud George Zimmermani üle, kui kohus mõistis möödunud aasta veebruaris mustanahalise teismelise Trayvon Martini tapnud kohtualuse õigeks, leides, et ta tulistas ohvrit enesekaitseks.

Pärast kohtuotsuse avaldamist tulid USA suuremates linnades tänavatele aga sajad rahuolematud inimesed, kes nõudsid õigluse jaluleseadmist. Meeleavaldused jätkusid ka pärast USA presidendi Barack Obama pühapäevast pöördumist, kus riigipea kutsus üles säilitama rahu.

Paljude protestijate meelest oli Martini surm rassi­lise diskrimineerimise tulemus. «Ameerikas kaitstakse ainult valgete elusid,» karjus üks meele­avaldaja Washingtonis. Teised skandeerisid «Pole õiglust, pole rahu» ja «Trayvon mõrvati».

Möödunud aasta 26. veebruari hilisõhtul helistas Florida osariigis Sanfordis kohaliku naabrivalve juht Zimmerman hädaabinumbrile ning teatas tema sõnul kahtlasest isikust. Dispetšer vastas Zimmermanile, et politsei on teel, ning palus tal oma autost mitte väljuda.

Zimmerman väljus siiski autost ning mõned hetked hiljem teatasid naabruskonnas elavad inimesed, et kuulsid püssilaske. Naabrivalvuri sõnul väljus ta autost, sest soovis võimudele täpse aadressi edastada.

Kohtuprotsessil esitasid pooled erinevaid versioone sellest, mis tol õhtul juhtus, kuid sündmuste tegelik käik pole siiani selge. Tunnistajad nägid või kuulsid ainult osa vihmasel veebruariõhtul aset leidnud vahejuhtumist.

Zimmerman lausus, et tulistas 17-aastast koos emaga Floridas Miami Gardensis elanud, kuid Sanfordis elavat isa külastanud Martinit enesekaitseks, kui teismeline ta pikali tõukas ning teda peksma hakkas. Martini, kes tema kotist leitud narkootikumide jälgede tõttu oli intsidendi ajal kooli õppetööst kõrvaldatud, ja 28-aastase Zimmermani kaklust kinnitasid naabrivalvuri verine nina ja kaks peahaava.

Prokurör keskendus süüdistuses rohkem pooleldi latiino päritolu Zimmermani isiksusele. Naabrivalvurit nimetati paranoiliseks, sest ta hakkas naabruskonnas võõrast inimest nähes teda kohe kurjategijaks pidama.

Prokurör heitis Zimmermanile ette teismelise jälitamist ja relvastatult autost väljumist. Zimmermani süüdistati ka kallaletungis ja seejärel Martini tulistamises.

Zimmermani vabastas süüst kuuest naisest koosnenud vandekohus, kes leidis, et Zimmerman tulistas Martinit enese­kaitseks ja seega pole süüdi teiseastme mõrvas. Ükski vandekohtunik ei soovinud aga meediaga rääkida.

Robert Zimmerman Jr sõnul peab tema vend selle juhtumi tõttu terve elu aeg-ajalt üle õla vaatama.
«Ta peab olema väga ette­vaatlik, sest endiselt leidub neid, kes tahavad talle kätte maksta,» lausus ka Zimmermani advokaat Mark O’Mara CNNile.

Ühendriikide meediat süüdistatakse kallutatuses

George Zimmermani kohtuprotsessile langenud suure tähelepanu põhjustajaks on mitu USA meediaväljaannet, mis maalisid tulistajast pildi kui rassistlikust mõrvarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles