Savisaar: õigus võitis, õiguskantsler kaotas

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Tallinna linnavolikogu istungil.
Edgar Savisaar Tallinna linnavolikogu istungil. Foto: Priit Simson

Nii kommenteeris Tallinna linnapea Edgar Savisaar tänast riigikohtu otsust, millega jäeti rahuldamata õiguskantsler Indrek Tederi taotluse tunnistada põhiseadusvastaseks ja kehtetuks Tallinna põhimääruse sätted, mille kohaselt luuakse Tallinna linnaosade asemele piirkonnad ja linnaosavalitsuste asemele piirkondlikud ametid.


Savisaare sõnul ei saa linna kohtuvõitu lugeda üksnes Tallinna võiduks, vaid kogu Eesti omavalitsuste iseolemise ja iseotsustamise õiguse tunnustamiseks, vahendas Raepress.

«Tänase kohtuotsuse kohaselt on omavalitsusüksuse sisemine korraldus omavalitsuse enda asi. Riigikohtu otsus näitab, et omavalitsused suudavad ennast kaitsta ning leivad kaitset ka kõrgemas kohtuinstantsis. Indrek Teder eksis peamises, ta ei mõistnud, et asudes õiguskantsleri ametikohale pidi ta hakkama täitma juriidilisi, aga mitte poliitilisi funktsioone. Dokument, mille ta Tallinna haldusreformi kohta saatis riigikohtusse, kandis IRLi ja Reformierakonna poliitika pitserit ning oli kirjutatud justkui Urmas Reinsalu käekirjaga. Ma arvan, et sõltumatutel riigikohtunikel oli isegi piinlik seda õiguskantsleri hagi lugeda, niivõrd lõhnas see ärapanemispoliitika järele,» ütles Savisaar.

«Soovin aga tunnustada riigikohut, kes ei läinud õiguskantsleri poliitilisele liinile, vaid jäi kuni lõpuni juriidilisele pinnale,» lisas linnapea.

Tallinna linnavolikogu tegi oma viimasel istungil otsuse haldusreformi peatamise kohta, kuna muudatuste reaalne läbiviimine muutus antud õigussituatsioonis väga keeruliseks. «Kindlasti aga vajavad linnaosadega seotud küsimused edasiarendamist ja võimalik, et sellega hakatakse tööle juba pärast suvepuhkust,» sõnas linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles