Üliõpilased hoiatavad valitsust õppetoetuste kärbete eest

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite meeleavaldus.
Tudengite meeleavaldus. Foto: Ain Protsin.

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) hoiatab vabariigi valitsust üliõpilaste õppetoetuste edasiste kärbete eest, sest see halvendab maapiirkondades elavatel noortel ligipääsu haridusele.

Üliõpilastele teada oleva info kohaselt on rahandusministeerium teinud valitsusele ettepaneku lõpetada järgmisest aastast üliõpilastele täiendava õppetoetuse maksmine, teatas täna EÜL.

EÜLi juhatuse esimehe Ivar Veskioja sõnul peab hariduse rahastamise hoidmine praegusel tasemel olema kõikide võimuerakondade eesmärk.

«Arvestades õppetoetuste 8-protsendilist kärbet juunis, on edasised õppurite toimetulekut ohustavad sammud vastuvõetamatud,» lausus ta. «Kui otsustatakse ära kaotada täiendav õppetoetus, siis halveneb ligipääs haridusele niigi ebasoodsas olukorras maapiirkondade tudengitel veelgi.»

Veskioja lisas, et kui täiendavad õppetoetused kaovad, siis on kärbe õppetoetuste kogumahu osas üle 40 protsendi aasta algusest.

Täiendavat õppetoetust saab haridus- ja teadusministeeriumi andmetel 16 protsenti üliõpilastest. Toetus on mõeldud üliõpilaste eluaseme- ning transpordikulude katmiseks ning selle maksimaalne suurus on esimese juunikuise kärpe järel 420 krooni kuus.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Kristi Jõesaar ütles, et tudengite poolt tõstatatud küsimus oli arutelul eelarveläbirääkimistel ja eelkõige selles valguses, et süsteemi toimimine ja soodustuse eesmärgipärasus tuleks üle vaadata.

«Valitsus otsuseid selles osas langetanud ei ole,» lisas ta. Toetuse kaotamine jätaks riigieelarvesse alles 37 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles