Kaitsevägi kaalub uusi pommivastaseid tehnoloogiaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Afganistanis.
Eesti kaitseväelased Afganistanis. Foto: Peeter Kuimet

Kaitseminister Jaak Aaviksoo tegi kaitseväele ülesandeks viia läbi uuring isevalmistatud lõhkekehade vastaste tehnoloogiate vallas ja teha ettepanekud, kuidas missioonidel olevaid sõdureid paremini lõhkekehade eest kaitsta.

«Ma loodan, et lähiajal saame selles osas langetada konkreetsemaid otsuseid,» ütles Aaviksoo täna riigikogu infotunnis.

Ministri sõnul on viimase aja rünnakud Eesti kaitseväelaste vastu tehtud just isevalmistatud lõhkekehadega ja uute tehnoloogiate kasutuselevõtt kasvataks kindlasti Eesti sõdurite julgeolekut.

Kaitseminister tõdes, et Afganistanis on isevalmistatud lõhkekehadega sooritatud rünnakud sagenenud ja seetõttu tuleb ka Eesti kontingendi väekaitset vastavas suunas täiustada. Ta märkis samas, et nii väljaõpe kui ka individuaalsete kaitsevahendite osas on Eesti kontingent Afganistanis suhteliselt hästi varustatud ja seda ka võrreldes Eestist tunduvalt suuremate ja rikkamate riikidega.

Aaviksoo sõnul on Eestis välja töötatud Irise-nimelised mobiilsidevahendite segajad, mis on Afganistanis teenivate kaitseväelaste varustuses ja on efektiivsed mobiilside abil lõhatavate pommide vastu.

«Küll aga tuleb tunnistada, et see katab ainult ühe väga kitsa lõigu isevalmistatud lõhkekehade juures kasutatavast sütikutehnoloogiast. Paraku on põhiline osa viimasel ajal isevalmistatud lõhkekehasid niiöelda surveplaadi-põhised, mille vastu see segaja kahjuks ei toimi,» lausus ta.

Kaitseministri sõnul on lõhkekehade avastamiseks välja töötatud palju tehnoloogiaid, mida kaitsevägi kasutada saaks - klassikalised metalliotsijad, niinimetatud koeraninal põhinevad bioloogilised nuusutavad sensorid, akustilised radarid ja keemilised analüsaatorid.

Kaitsevägi osaleb missioonil Afganistanis alates 2003. aastast ja on seal kaotanud kuus meest. Haavata on saanud kokku 56 kaitseväelast, neist 12 raskelt.

Viimane traagiline rünnak leidis aset 23. augusti pärastlõunal Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas, kus valitsusvastased ründasid paari kilomeetri kaugusel patrullbaasist Pimon jalaväekompanii Estcoy-8 lahingpioneeride soomukit isevalmistatud lõhkekehaga. Rünnakus langesid Estcoy-8 lahingpioneerid veebel Eerik Salmus (26) ja seersant Raivis Kang (26). Samas rünnakus sai vigastada neli kaitseväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles