Ühiselamutes on vabu kohti vähem kui tahtjaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikooli Karu tänaval asuv ühiselamu.
Tallinna Ülikooli Karu tänaval asuv ühiselamu. Foto: Peeter Langovits

Järgmisel nädalal alustavad mitmed ülikoolide üliõpilaskülad tulevasi esmakursuslasi ühiselamutesse registreerima, kuid vabu kohti kõigile soovijaile kindlasti ei jätku.

Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul asub saabuval sügisel Tartu Ülikooli õppima suurusjärgus 2500–3000 esmakursuslast, kelle majutamise eest kannavad hoolt nii tudengid ise kui ka ülikooli üliõpilasküla.

Tartu üliõpilasküla majutusjuhi Janika Hango sõnul on esmakursuslastele pakkuda 320 majutuskohta. «Oleme vabad kohad hetkel kaheks jaganud. Renoveerimata ühiselamus Narva 89 on hetkel 100 vaba kohta ning teistes majades on kokku 220 kohta,» ütles ta.

Hilineja jääb ilma

Antud kohtadele alustatakse avaldusi vastu võtma esmaspäeval, mil soovijatel tekib võimalus seda esitada läbi interneti. Kunagised sadu inimesi hõlmavad järjekorrad üliõpilasküla kontori taga on nüüdseks Hango sõnul minevik, kuna enamik taotlejatest esitab oma avalduse internetis.

Kui palju tudengeid sügise alguseks majutatud saab, on Hango sõnul raske öelda. «Kes tuleb augusti teises pooles kohta tahtma, selle jaoks on tõesti hilja,» hoiatas ta hilinejaid.

Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilaskülas on majutusspetsialisti Merle Lauti sõnul hetkel pakkuda tulevastele tudengitele 70–80 vaba kohta. «Võrreldes möödunud aastaga on Vabade kohtade arv vähenenud, kuna meil läks üks ühiselamu lammutamisele,» nentis ta.

Lauti sõnul on nende vanades ühiselamutes tehtud kõik

1- ja 2-toalised elamuboksid kolmetoalisteks, et saada ruumi juurde tudengitele, kelle boks asus lammutamisele minevas ühiselamus. «Selle abinõuga peaks meil tekkima lisaks veel 50 vaba kohta,» arvas ta.

Lõplikest kohasaajatest andis Lauti sõnul aimu fakt, et möödunud aasta paarisajale vabale kohale esitas taotluse ligi 600 tudengit, kellest suur hulk ei saanud elukohta. «Meil on lähiaastatel valmimas kaks ligi 200-kohalist ühiselamut, mis peaksid elukohtade põuda tunduvalt leevendama.»

Tallinna Ülikoolis keskkonnakorraldust õppiv ning ülikooli Pärnu maantee ühiselamus elav Nikita Vaher pidas üüritud ühiselamukohta rahuldavaks. «Olen siin elanud juba aasta. Üks veel ja siis kolin ära, kuna tahaks ikka korteris elada,» selgitas ta.

Ühikasse alles talvel

Tallinna Ülikooli tudengitele ühiselamumajutust pakkuv MTÜ Elamu direktor Tõnu Madari sõnul on täpne arv vabu kohti nende üliõpilaskülas hetkel veel selgumata. «Kuna meil on Karu tänava ühiselamu veel renoveerimisel ja sealsete tööde lõpptähtaeg on selgumata, ei saa ma täpset vabade kohtade arvu öelda,» lisas ta.

«Kui aga Karu tänava ühiselamu remont sügiseks valmis ei saa, saame esmakursuslasi vastu võtta hiljemalt järgmise aasta alguses,» avaldas Madar kartust.

Elamiskulud

• Tartu Ülikool, Narva mnt 25 – 916 krooni + kommunaalmaksed

• Tallinna Ülikool, Pärnu mnt 59 – 410 krooni + kommunaalmaksed

• Tallinna Tehnikaülikool, Raja 8 – 968 krooni + kommunaalmaksed

• Võrdluseks – kahetoaliste korterite üürihinnad algavad Tartus 2500 ning Tallinnas 4000 kroonist.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles