Langi nõunik toimetas ministri kohta käivat artiklit Wikipedias

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Justiitsministri Rein Langi nõunik ja veel mõned inimesed üritasid toimetada internetientsüklopeedias Wikipedia ministri kohta käiva ingliskeelse artikli seda osa, mis puudutab ministri äsjast sünnipäevapidu.

Wikipedias Eesti kohta käivate artiklite üks toimetajaid Sander Säde kirjutas oma blogis, kuidas mitu justiitsministeeriumi töötajat on üritanud Langi artiklis kustutada vastuolulise sünnipäevapeo kohta käivat lõiku.

Kõigepealt üritas seda lõiku kustutada kasutaja 195.80.96.209. Selle numbriga IP-aadress kuulub Eesti informaatikakeskusele, milliseid kasutava riigiasutused. Järgmisena üritasid artikli lõiku kustutada kasutajad Kairioun ja Gerog112. Kairi Õun on Rein Langi nõunik.

Kasutaja Gerog112 ähvardas Wikipedia Eesti toimetajaid, kes tema kustutatud lõigu taastasid, juriidiliste sanktsioonidega. Samuti helistas ta väidetavalt Wikipedia Florida peakorterisse ja kaebas eestlaste peale.

Wikipedia on kehtestanud sellele kasutajakontole kolmekuulise toimetamise blokeeringu.

«Nüüdseks on see pahategija Wikipediast blokeeritud. Kuid rohkem võiks muretsema panna see, et ministri nõunik, ametnik, leiab et ta võib oma tööandja kohta käivat adekvaatset informatsiooni suvaliselt kustutada. Poolametlik tsensuur käivitumas?» kirjutas Säde blogis.

Justiitsministri nõunik Kairi Õun tunnistas Postimees.ee-le, et ta muutis ingliskeelses Wikipedias ilmunud teksti Rein Langi kohta, kuna see oli eksitav.

«Püüdsin seda muuta, kuid see ilmus tagasi,» ütles Õun.

«Seejärel võtsin ühendust Wikipediaga Floridas, kus pöörasin tähelepanu, et olukorras, kus ministri poliitilisele taustale on pühendatud kaks lauset, on terve pikk lõik kirjutatud tema sünnipäevast. See on eksitav ja lisaks täiesti ebaproportsionaalne,» selgitas nõunik.

Kairi Õuna sõnul sai ta Wikipediast täna hommikul ka vastuse, kus nõustuti tema seisukohtadega ja lubati muudatused sisse viia.

«Leian, et igal inimesel on kohustus reageerida, kui kusagil näeb eksitavat informatsiooni.»

Kes olid teiste nimede all artiklit muutnud isikud, justiitsministeeriumi pressiesindaja kommenteerida ei osanud.

Justiitsminister Rein Lang tähistas 4. juulil oma juubelit Tartus Püssirohukeldris peoga, mille käigus etendati ka Vanemuise mängukavva kuulunud Pip Uttoni antifašistlikku näidendit «Adolf». See tegu leidis rohket kajastamist vene meedias, kes märkisid põhiliselt ära ministri sünnipäeval lehvinud svastikaga lipu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles