Palmse mõis saab värskenduskuuri

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõis.
Palmse mõis. Foto: Marja-Liisa Plats / Virumaa Teataja

Palmse mõisakompleksi renoveerimise tulemusel saab mõisast terviklik ja külastajatele põnev baltisaksa aadlikultuuri käsitlev vabaõhumuuseum, kus inimene saab sisustada terve päeva või isegi nädala. 

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatus kinnitas toetuse Palmse mõisakompleksi väljaarendamise esimese etapi töödeks, vahendas asutuse pressiesindaja.

Palmse mõis paistab Eesti mõisate hulgas silma esinduslikkuse ja hästi säilinud mõisaansambliga ning on Lääne-Virumaa ja kogu Eesti üks olulisemaid turistide sihtpunkte.

«Mõisa arendamine ja selle külastatavuse suurendamine avaldab suurt mõju piirkonna sissetulekutele,» selgitas EASi ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov.

Projekti tulemusena korrastatakse mõisa hooned, rajatised ja kogu territoorium ning mitmekesistatakse nende baasil külastajatele pakutavaid tegevusi. Eesmärgiks on kujundada välja terviklik kultuuri- ja puhkekeskus, kus külastajad saavad nautida 19. sajandi oludele vastavat õhustikku.

Esimeses etapis on kavas mitmesugused ehitustööd. Restaureeritakse linnaserehi kui turistide teenindamise keskus, tehakse põhjalikud tööd mõisa pargis – paigutatakse sinna ajastule vastavad valgustid ja skulptuurid, rajatakse labürinthekid, peenrad, terrass ja tantsuplats, taastatakse trepid.

Lisaks korrastatakse nn kavaleridemaja, samuti härrastemaja ümbritsev piirdeaed, taastatakse sepikoja kaev, soetatakse hooldustehnikat.

Projekti esimese etapi tööd lähevad maksma 23,5 miljonit krooni, sellest ligi 20 miljonit krooni katab toetus EASi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist, mida kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Esimese etapi tööd jõuavad kava järgi lõpule tuleva aasta novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles