Apananski äriskeemide uurimine venib

Erkki Erilaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Ametiseisundi kuritarvitamises süüdistatav ärimees Leonid Apananski koos abikaasa Marica Lillemetsaga paari aasta tagusel fotol Korduvalt Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare ettevõtmisi rahastanud Leonid Apananski äritegevust uurivad politseinikud ei suuda keerukat ja välisfirmadega seotud kriminaalasja tähtaegselt märtsi keskpaigaks lõpetada. Apananski lai haare Apananski äride teekond krahhini Apananski maksis Savisaare PR-arved

Uurimist, kus süüdistatakse AB Grupi kindlustusseltside juhti Apananskit ametiseisundi kuritarvitamises, ei suuda politsei 14. märtsiks lõpule viia ning politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjala sõnul võib prokuratuur uurimisperioodi tõenäoliselt pikendada.

Uurimine venib, sest finantsskeem, mida AB Grupp tehingutes offshore-firmadega kasutas, on äärmiselt keeruline ja vajab hulgaliselt järelepärimisi välisriikidest.

Keskkriminaalpolitsei alustas Apananski tegevuse uurimist mullu juunis, kahtlustades, et ASi AB Kindlustuse Grupp nõukogu ja juhatuse liikmed on ametiseisundit kuritarvitades riisunud firma raha ligi 48 miljonit krooni. Tänavu 27. jaanuaril kuulutati Leonid Apananski kahtlusaluseks ja teadaolev talle kuuluv vara on tsiviilhagi tagamiseks arestitud.

Tallinna politsei alustas Apananski tegevuse uurimist juba 2001. aasta augustis. Indrek Raudjala sõnul esitas neli kuud hiljem ASA Kindlustuse ASi pankrotihaldur Toomas Saarma täiendava avalduse, mille kohaselt on ASA Kindlustuse aktsionäridele ja võlausaldajatele tekitatud ligi 38 miljonit krooni kahju.

Politsei süüdistustes mängib põhirolli Westfield Financial Group S.A. kui ettevõte, millele Apananski väidetavalt kantis 1999. aastal ASA Kindlustuse ja AB Elukindlustuse varad.

Maksis Savisaare arved

Muu hulgas maksis Westfield 2000. aastal Savisaartele Tallinnas Nõmmel Olevi 24 kuulunud eramu ja Lääne-Virumaal Eru külas asuva Hundisilma talu kindlustusmakse. Apananski tasus ka viis aastat tagasi Keskerakonnale suhtekorraldusteenust pakkunud Briti firma Grayling Ltd arveid kokku vähemalt 750 000 krooni eest.

Raudjala kinnitusel pole Savisaart seoses Westfieldi tehingutega politseisse tunnistama kutsutud.

Apananski on varem Postimehele kinnitanud, et offshore-firma Westfield Financial Group S.A. Savisaare arvete maksmise ajal enam temale ei kuulunudki. «Müüsin firma juba 1999. aastal maha,» ütles ta. «See firma oli mulle siis võlgu ja on praegugi võlgu,» rääkis Apananski. Ärimees väitis, et selle võla katteks maksiski firma vastutasuks Olev Subbi maali eest Savisaarte kindlustusarve kinni.

Eile kinnitas Apananski, et kõik ettevõtjad toetavad Eesti ja Tallinna tutvustamist piiri taga, milleks kulus ka Briti suhtekorraldajatele kulunud raha. «Presidendi, peaministri, poliitikute ja kultuurisaadikute Eestit tutvustavaid sõite peab lisaks maksumaksja rahale finantseerima ka ärimees. Ja nii ongi toimitud alates 1992. aastast,» teatas ärimees Postimehele.

AB Elukindlustuse pankrotihalduri Urmas Trossi sõnul koostati AB Elukindlustuses ja ASA Kindlustuses 1999. aasta augustis aktsiate enamuse loovutamise leping, mille tulemusena müüdi seltside aktsiad juba aastaid mitte tegutsevale USA firmale Advantage Life Products.

Atsiad ja põhivara lahku

«Westfield Financial Group figureeris ühe müüjana, kes omandas nõudeõigused offshore-firma Blue Chip vastu ning lisaks veel deposiidid Iisraeli pankades,» rääkis Tross.

Blue Chip oli seotud Maakri Ehituse laenudega, deposiidid Iisraelis tekkisid aga siis, kui järjekordsete offshore-firmade abil laiendati AB Elukindlustuse aktsiakapitali. Paraku ei pääsenud kindlustusselts avatud deposiitidele kunagi ligi.

Trossi kinnitusel seisnes nende tehingute sisu selles, et senised aktsionärid müüsid enamusosaluse maha praktiliselt mittetegutsevale firmale, nõudeõigused ja põhivara jäi aga Westfieldile, mille omanikuks oli Apananski.

«Nende tehingute kohta ongi algatatud kriminaalasi ja politsei uurib, kas need olid seaduslikud,» rääkis Tross.

ASA Kindlustuse pankrotihalduri Toomas Saarma sõnul väitsid ASA juhid, et kasutasid arvukalt offshore-firmasid seltsidele majandusliku kasu teenimise eesmärgil.

«Mitmete tehingute tagajärgi analüüsides on kirjeldatud eesmärk jäänud tegelikkuses saavutamata,» märkis Saarma. «ASA varad anti küll üle Westfieldile või firma poolt näidatud kolmandale isikule, kuid tegelikkuses ei saanud ASA osutatud varade vastu mitte kroonigi, mistõttu ASA-le on tekitatud ligi 39 miljoni kroonine kahju.»

Valimiste virvatuled

Kas tõesti ei jätku mõistust midagi uut välja mõelda! Jälle on kõiges süüdi Apananski. Tegelikult ei meeldi teile ju Savisaar ning see asjaolu, et leidub palju ärimehi, kes tahavad teda toetada. Mis teha - ta on üks väheseid professionaalseid poliitikuid Eesti suhteliselt ahtas valikus. Üks nendest, kes seisab Eesti riigiksjäämise eest.

/…/

Teile meeldivad «teised poliitikud». Olge lahked! Kuid kõiki toetavad ühel või teisel määral ettevõtjad - olgu abiks otsene reklaamiraha või Eesti ja Tallinna tutvustamine piiri taga. Kui selle tulemuseks on investeeringud Eesti majandusse, siis ei tasuks küll poliitikut poriga loopida. Nii mina kui ka minu kolleegid leiavad, et presidendi, peaministri, poliitikute ja kultuurisaadikute Eestit tutvustavaid sõite peab lisaks maksumaksja rahale finantseerima ka ärimees. Ja nii ongi toimitud alates 1992. aastast.

Tänu ka sellele, et mina ja paljud teised ettevõtjad on sel moel riigi arengut toetanud, on Eesti täna maailmas tuntud. Ettevõtjad kasutavad oma poliitilisi ja ärilisi suhteid välismaal riigi kui terviku huvides, mitte ainult konkreetse poliitiku heaks.

Leonid Apananski eilsest kirjast Postimehele

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles