New York Times: Berlusconi lisavägede-lubadus üllatas itaallasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia president Giorgio Napolitano avaldamas austust kuuele 17. septembril langenud sõdurile.
Itaalia president Giorgio Napolitano avaldamas austust kuuele 17. septembril langenud sõdurile. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Barack Obama administratsiooni kahtlemata rõõmustas Itaalia peaministri Silvio Berlusconi lubadus saata Afganistani juurde veel tuhat sõdurit, tuli see itaallastele endile üllatusena, kirjutab ajaleht The New York Times.

Vaid mõned kuud varem, pärast kuue Itaalia sõduri surmasaamist Kabuli rünnakus, lubas Berlusconi itaallastele, et toob väed koju nii ruttu kui võimalik. Mille kohta New York Times meenutab, et Berlusconi on ameeriklasi alati innukalt toetanud, kuid on ka võimeline kiirelt meelt muutma, kui see tõotab kodumaise avalikkuse hukkamõistu. Nii juhtus näiteks aastal 2006 Iraagi sõjas osalemisega.

Afganistani sõda pole ka Itaalias just populaarne. Iga langenu kohta tehakse esiküljeuudiseid ning nende riiklikke matuseid kannab üle televisioon.

Igatahes, tõdeb New York Times, isegi kui Itaalia saadab lisavägesid, jääb veel oodata, kui hästi sujub nende koostöö seal teiste NATO liitlastega.

Leht meenutab, et oktoobris sattus Itaalia rahvusvahelise hukkamõistu sihtmärgiks, kui Briti ajaleht The Times kirjutas, et Itaalia sõdurid maksid Surobi piirkonnas Talibanile tegutsedes altkäemaksu. Ja jätsid sellest teavitamata neilt vastutusala üle võtnud prantslasi, kes selle tulemusel kaotasid umbes kuu aega hiljem verises rünnakus kümme sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles