Pevkur: sõltumatuks lapsetoetuseks puudub raha

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Hanno Pevkur
Justiitsminister Hanno Pevkur Foto: Raigo Pajula

Sotsiaalminister ütles täna riigikogulaste arupärimistele vastates, et lastetoetuse lahtisidumiseks toimetulekutoetusest puudub vajalik raha.


Eile riigikogus esimesel lugemisel olnud sotsiaalhoolekande seaduse täiendamise seadus lõpetaks lastetoetuse lugemise pere sissetulekuks toimetulekutoetuste arvestamisel.

Valitsus andis eelnõu varasemal menetlemisel sellele eitava hinnangu. Sotsiaalminister Hanno Pevkur kaitses täna riigikogu ees arupärimistele vastates valituse seisukohti, millest ühe järgi puuduks eelnõus soovitud korra rakendamiseks vajalik raha.

«Eks valitsuse seisukoht arvestas ka riigieelarvelisi seise, mis meil täna on, ja vaadates seda, mis hetkest seda eelnõu taheti jõustada,» ütles Pevkur.

Sel aastal kuluks 50 miljonit

Minister nentis, et lapsetoetuse 300 krooni on tõesti väike number. Eelnõu seletuskirjas oli toetuse kuluks sel aastal arvestatud 10-miljonit krooni, sotsiaalministeerium arvutas selle kulu suurusjärguks 50 miljonit. «Kui me selle katteallika ka leiame, siis selle olemasolul võib arvutada konkreetsemalt juba seda, kuidas see tehniliselt lahendada ja kuidas ta kõige õigem on.»

Lisaks ei ole valitsus kindel, et kas just nimelt see eelnõu on lastega peredele kõigi parem. «Meil on olnud juttu veel sellest, kuidas käsitleda lastetoetusi. Kas äkki peaks hoopis lastetoetuste süsteemi natukene korrastama, et need, kes seda toetust tõesti rohkem vajavad, saavad rohkem. Samamoodi on olnud arutluse all ka komisjonis minu teada see, kumb on efektiivsem, kas lastetoetuse mitte arvutamine sissetuleku hulka või toimetulekupiiri tõstmine. Erinevaid valikuid on palju ja kindlasti selle teemaga tulebki edasi minna,» rääkis Pevkur.

Raha võiks tulla eluasemeintressidest

Minister möönis, et õige on see, et lastega pered saavad ja vajavad toimetulekutoetust päris märkimisväärselt. Lastega peresid on Pevkuri kinnitusel viimasel kolmel-neljal aastal olnud toimetulekutoetuse taotlejate seas kolmandik. «Ja nüüd on selge, et kui tööturu seis on kehvemaks muutunud, siis lastega perede seis vajab ka rohkem toetamist,» ütles ta.

Pevkur tunnistas, et on valmis seda eelnõud edasi arutama. «Sihistatuse ja üldiste eesmärkide poolest on tegemist tõesti hea eelnõuga, mida tasub edasi arutada. Kui vaadata seda katteallikat, siis on parlamendil ka õigus otsustada.» Minister nimetas ühe valikuna eluaseme intresside maksuvabastust, mis tema sõnul on ka üks põhjuseid praeguses majandusseisus. «Näiteks võtame selle katte sealt. Kui parlament niimoodi otsustab, siis on meil see raha olemas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles