Harku tänavuse vallaeelarve tulude maht on 186,6 miljonit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku vallavanem Kaupo Rätsepp.
Harku vallavanem Kaupo Rätsepp. Foto: Mihkel Maripuu

Võrreldes mullusega on vallaeelarve vähenenud, 2009. aastal kujunes eelarve tulupooleks 191,9 miljonit krooni. Sellesse summasse on arvestatud ka lisaeelarvete tulud.


«Tegemist on majandusliku seisaku aegse eelarvega, kus suuri prioriteete ei seata,» selgitas Harku abivallavanem Vello Viiburg. «Peamine on tagada valla jätkusuutlikkus ning keskenduda kohaliku omavalitsuse seaduses ettenähtud ülesannete täitmisele. Uusi suuri objekte käiku anda ei kavatseta, kuid kavas on alustada Tabasalu ja Tallinna ühendava kergliiklustee rajamisega. Loodetavasti õnnestub tee 2010. aasta jooksul lõpuni ehitada.»



Alanud aasta vallaeelarves on füüsilise isiku tulumaksu laekumiseks kavandatud 130 miljonit krooni, see on mullusest laekumisest ligi 5 miljoni võrra vähem. Tulumaksu planeeritav väiksem laekumine on eelkõige seotud tööpuuduse kasvuga. Töötuse tase vallas kasvas möödunud aasta jooksul 1,5 protsendilt 4,5 protsendile, aasta lõpus oli Harku vallas 542 registreeritud töötut.

Tulude poolt vähendab ka asjaolu, et endise 11,9 protsendi asemel eraldab riik omavalitsustele füüsilise isiku maksustatavast tulust nüüd vaid 11,4 protsenti. Harku vallale tähendab see 4,7 miljoni krooni suurust kaotust aastas.

Seni on Harku valda iseloomustanud pidev elanike arvu kasv ja positiivne iive. Mullu registreeriti vallas 230 sündi ja 76 surmajuhtu. Elanike arv suurenes viimastel aastatel ligi 700 elaniku võrra aastas. 2008. aastal lisandus Harku valla elanikeregistrisse 698 ja 2009. aastal 669 uut elanikku. Ühe elaniku kohta laekus 2008. aastal vallaeelarvesse tulumaksu 14 025 ja 2009. aastal 12 217 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles