Toots: Ansip väldib kriise, ent toppab reforme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots
Anu Toots Foto: Mihkel Maripuu

Politoloog Anu Toots leidis, et viis aastat peaministri ametis püsinud Andrus Ansip on suutnud suuri kriise vältida, ent vältinud ka liiga kaua oluliste reformide tegemist, mis võib Eestile kätte maksma hakata.

«Andrus Ansipi suurim pluss on ilmselt see, et ta on suutnud suuri kriise ja kollapseid vältida. Eesti areng on olnud suhtelistelt stabiilne. Pronksöö muidugi oli, aga minu seisukoha järgi möödus isegi see väiksemate tagajärgedega, kui algul kardeti. See oli positiivne,» sõnas Toots Postimees.ee'le.

Negatiivse poole pealt tõi ta aga esile, et seisma on jäänud mitmed Eestile olulised reformid: «Eeskätt riigivalitsemise tulubaasi reform ehk maksureform laias laastus ja regionaal- ehk haldusreform. Kui neid lähema kolme aasta jooksul ära ei tehta, on Eesti väga suure probleemi ees,» arvas politoloog.

«Kuna Reformierakond on olnud valitsuspartner väga pikalt - alates 1999. aastast, siis need tõsised tegematajätmised on kindlasti osalt ka Reformierakonna põhjustatud.»

Ansipi valitsusjuhina püsimise viis aastat on Tootsi sõnul iseendast küll pikk aeg, aga ta ei omistanud sellele mingisugust väärtust. «Tähtsam on ikka valitsemise kvaliteet, mitte see, kaua sa seal istud.» Ansipi valitsemise kvaliteedile paneks ta hindeks oma sõnul «mingi kolmekese».

Peaministri pikaaegse võimulpüsimise peapõhjuseks pidas Toots Eesti parteide spektrit: «Ei ole olnud ühtset ja tugevat opositsiooni just parlamendis, sest valitsuse kukutab parlament. Kui all-linnas on teine partei võimul, see on tekitanud Eesti ajaloos kriise, aga mitte piisavalt tugevaid.»

«Teiseks, Eestis ei ole ju eriti kombeks, et minister või ka peaminister ise tagasi astuks. Tee sa patte missuguseid, ikka leitakse, et süüd polnud ja põhjust ära minna ka mitte. Ma arvan küll, et meil on olnud mitmeid juhtumeid, kus mõnes teises riigis oleks valitsus ise öelnud, et me ei saanud hakkama ja tagasi astunud, aga meie poliitilises kultuuris seda ei näe,» leidis ta.

Küsimusele, kas Andrus Ansip võib järgmisena tähistada 10 aastat peaministri ametis, vastas politoloog: «Ma ei välista seda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles