Pärnu maakohus kuulutab otsuse Mart Viisitamme süüasjas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtupingis istuvad keskerakondlastest eelmised linnajuhid Simmo Saar ja Mart Viisitamm koos Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kingiga. Eemalt paistavad prokuröri abi Kaido Tuulemäe ja ringkonnaprokurör Elle Keeman.
Kohtupingis istuvad keskerakondlastest eelmised linnajuhid Simmo Saar ja Mart Viisitamm koos Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kingiga. Eemalt paistavad prokuröri abi Kaido Tuulemäe ja ringkonnaprokurör Elle Keeman. Foto: Ants Liigus

Pärnu maakohus kuulutab esmaspäeval otsuse mitmetes kuritegudes süüdistatava Pärnu eksmeeri Mart Viisitamme, endise abilinnapea Simmo Saare ning ärimees Vello Kingi süüasjas.

26. märtsil lõppenud kohtuvaidluste käigus nõudis Lääne ringkonnaprokurör Elle Keemann Viisitammele altkäemaksu võtmise eest kaheaastast tingimisi vangistust kolmeaastase käitumiskontrollita katseajaga, teiste süütegude eest aga rahalist karistust 350 päevamäära ulatuses.

Pärnu endisele abilinnapeale Simmo Saarele nõudis prokurör rahalist karistust 250 päevamäära ulatuses ning ärimees Vello Kingile kaheaastast tingimisi vangistust kolmeaastase käitumiskontrollita katseajaga.

Kohtualused end viimases sõnas süüdi ei tunnistanud ning ka nende kaitsjad nõudsid õigeksmõistvat otsust.

Viisitamme, Saare ja Kingi protsess algas 22. veebruaril ning kõik kohtualused kinnitasid, et ei ole süüdi. Prokuratuur avaldas 22. veebruaril ka süüdistuse, millest nähtub, et muude väidetavate rikkumiste hulgas lekitas Viisitamm ehitushankel ühele osalejale infot konkurentide pakkumiste kohta.

Süüdistuse järgi saatis Pärnu spordihalli kinnistu eelläbirääkimistega pakkumise korraldamise komisjoni koosseisu kuulunud Viisitamm OÜ Steniard ärihuve esindanud isikule e-kirjaga spordihalli töömahtude loetelu tabeli. Selles dokumendis oli ära toodud AS YIT Ehitus, OÜ Steniard, Arco Ehitus OÜ ja Gustaf AS-i esialgsetes pakkumistes esitatud ehitushinnad.

Arco Ehituse ja Gustafi esialgsed pakkumised spordihalli ehituskulude ehitusmaksumuste kohta sisaldasid äritegevust puudutavat teavet, mille avalikustamine ühe pakkuja esindajale kahjustas teiste konkurentsivõimet ning andis eelise Steniardile lõpliku pakkumise esitamisel, selgus eeluurimisel.

Seega oli tegemist konfidentsiaalse informatsiooniga, mis oli Viisitammele teatavaks saanud tema ametitegevuse käigus komisjoni liikmena, mida vastavalt avaliku teenistuse seadusele on ametiisikul kohustus hoida saladuses, seisab süüdistuses. Seetõttu esitaski prokuratuur suvepealinna eksmeerile süüdistuse kutse- ja ametitegevusega teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises.

Samuti süüdistab prokuratuur keskerakondlast Viisitamme selles, et ta Pärnu linnapeana ning linnavalitsuse riigihankekomisjoni liikmena lõi põhjendamatuid soodustingimusi 2006. aasta 1. jaanuari kuni 2008. aasta 30. aprillini Pärnu tänavate hoolduse riigihankes Vello Kingi kaudu Tänavapuhastuse AS-ile ja AS-ile Baltifalt, rikkudes sellega riigihangete seaduse nõudeid. Vastutasuks sai Viisitamm Kingilt altkäemaksuna 29 500 krooni, seisab süüdistuses.

«Edastades enne hankemenetluse algust 2005. aasta 25. oktoobril riigihanke pakkumiskutse dokumendid ülevaatamiseks ja kommenteerimiseks Vello Kingile ning tagades osade Kingi kommentaaride sisseviimise pakkumiskutse dokumentidesse, rikkus Viisitamm riigihangete seaduses sätestatuid kohustusi,» selgus eeluurimisel.

Nimelt riigihangete seadus sätestab, et ostja kohtleb kõiki riigihanke pakkumismenetluses osalevaid isikuid võrdselt. Samuti ei tohi ostja pakkumiskutse dokumentides tehnilise kirjelduse koostamisel kasutada nende isikute nõuandeid, kellel võib selle riigihanke osas olla ärihuve.

Süüdistuse järgi andis Kink Viisitammele vastutasuks 29 500 krooni, varjates raha tasumist, kandes selle Tänavapuhastuse AS-i arvelduskontolt OÜ 2+3 Mööbel kontole ning märkides juurde, et tegemist on transporditeenuse tasumisega. Tegelikult OÜ 2+3 Mööbel mingit veoteenust ei osutanud. Selle eest esitas prokuratuur Viisitammele süüdistuse altkäemaksu võtmises, Kingil aga selle andmises.

Kohtueelsel uurimimisel selgus ka, et Viisitamm koos Pärnu endise abilinnapea Simmo Saarega edastas tunamullu 27. juunil riigihanke «Pärnu linna tänavate hooldus 01.08.2008 - 31.07.2014» raames laekunud OÜ Rapla Teed pakkumuse Kinkile. Sellise teoga rikkusid nad avaliku teenistuse seaduses sätestatud saladuse hoidmise kohustust.

«Kingile saadetud OÜ Rapla Teed pakkumus sisaldas äritegevust puudutavat teave, mis väljendus konkreetsel juhul hinna kujunemise avalikustamises, mida loetakse piiratud juurdepääsuga äriteabeks ning on avaliku teenistuse seaduse tähenduses muu konfidentsiaalsena saadud informatsioon,» seisab süüdistuses.

Samuti kasutades ära enda kuulumist riigihankekomisjoni ning omades pädevust osaleda hankemenetlusega seotud toimingute teostamisega seotud otsuste tegemise protsessis, võtsid Simmo Saar koos Viisitammega eesmärgiks suunata komisjoni seisukohta nii, et OÜ Rapla Teed pakkumine ei võidaks.

Selleks leppis Viistamme Kingiga kokku, et viimane saab tutvuda Rapla Teede esitatud pakkumusega, et leida võimalusi konkutendi pakkumise nurjamiseks. Simmo Saar pidi aga linnavalitsuse liikmetele rääkima Rapla Teede pakkumise kahjuks, seisab süüdistuses.

Kuigi tunamullu 22. juulil toimunud Pärnu linnavalitsuse riigihankekomisjoni koosolekul selgitaski Saar liikmetele, et Rapla Teede pakkumine ei vasta nõuetele, otsustati siiski, et Rapla Teed pakkumus vastab hankedokumentides nõutud tingimustele Kuus päeva hiljem tunnistaski linnavalitsus võitjaks Rapla Teede pakkumise, mis oli konkurentide omast madalam.

«Seega Simmo Saar ja Mart Viisitamm tegutsedes kooskõlastatult mitte avalikes, vaid erahuvides, rikkusid Pärnu linna kui kohaliku omavalitsusüksuse varaliste huvide järgimise kohustust, tekitades teadlikult usalduse kuritarvitamise ohu,» seisab süüdistuses.

Prokuratuur esitas neile seetõttu süüdistuse usalduse kuritarvitamise katses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles