Kari Käsper: mitmekesine erakond võidab

, Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kari Käsper
Kari Käsper Foto: humanrights.ee

Kuigi Eesti neli suuremat erakonda defineerivad ennast ise massierakondadena, näitavad valimiste tulemused, et nad ei oska või ei taha esindada ühiskonna mitmekesisust.

Demokraatlik süsteem eeldab võimalust alternatiivide vahel vabalt valida. Kohalikud valimised näitasid vähemalt Tallinnas, et rahvusliku vastandumise kontekstis on demokraatlikud valikud piiratud ning tulemused seega pettumuseks peaaegu kõigile. See, et enamik erakondadest ei oska vene rahvusest valijatega suhestuda, on vaid jäämäe tipp.

Eelmise aasta 9. novembril soolise võrdõiguslikkuse põhimõtetele oma allkirjaga poolehoidu deklareerides uskusid kõigi erakondade esindajad, et tõmbluku meetodit kasutavad lõppenud kohalikel valimistel kõik erakonnad. Sõna ei murdnud vaid Keskerakond, kes on tõmbluku meetodit kasutanud ka varem (mistõttu on ka nende riigikogu fraktsioonis teistest enam naisi). Võrdõigusvoliniku enne kohalikke valimisi tehtud analüüs näitas, et kui kõigis valimisnimekirjades kokku kandideeris ligi 40% naisi, siis naiste osakaal esinumbrite seas suuremates ringkondades oli vaid 17%.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles