Ergma: vasakpööre ei oleks supersuur õnnetus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu esimees Ene Ergma peab võimalikuks, et järgmised riigikogu valimised toovad Eestis kaasa vasakpöörde, kuid see poleks tema hinnangul väga suur õnnetus.

Ergma ütles Postimehele antud aastalõpuintervjuus, et valimistulemuste ennustamine on tänamatu töö. «Kui oleks ennustatud kuu või poolteist enne kohalikke valimisi IRLi valimistulemust, siis oleksid paljud öelnud, et IRL jääb umbes neljandale kohale. Väga tihti muutuvad eelistused ainult kuu aega enne valimisi,» märkis ta.

Vasakpöörde tõenäosust hindas ta siiski küllaltki suureks. «Mina ei peaks seda ka nii supersuureks õnnetuseks. Vahepeal võib-olla ongi kasulikum mõtiskleda opositsioonis ja näidata, et ka opositsioonis on võimalik pakkuda välja midagi uut,» ütles ta.

Praeguse opositsiooni üks väheseid ettepanekuid on tema sõnul astmeline tulumaks, millest on räägitud juba pikka aega. Samas ei annaks see tema hinnangul hiiglaslikku rahahulka, sest Eestis pole tekkinud tugevat keskklassi.

«Tugeva keskklassi olemasolul võib astmeline tulumaks olla efektiivne, aga meil on ainult paarkümmend tuhat inimest, kelle palk on suurem kui 2000 eurot. Mõlemad arvud – nii 2000 eurot kui paarkümmend tuhat inimest – on teiste riikidega võrreldes väikesed,» rääkis Ergma.

Ühtlasi avaldas ta arvamust, et maksupoliitika teemasid võiks diskuteerida palju laiemalt, kui seda seni on tehtud. «Praegu oleme jäänud ainult tulumaksu juurde,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles