Piibli-Joonase ristisõda pahelises Rootsis

Jaan Martinson
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pseudonüümi Lars Kepler taga ei peitu 
Henning Mankell, nagu paljud arvasid, vaid tegu on hoopis abielupaari Alexander ja Alexandra Ahndori ühise kirjanikunimega.
Pseudonüümi Lars Kepler taga ei peitu Henning Mankell, nagu paljud arvasid, vaid tegu on hoopis abielupaari Alexander ja Alexandra Ahndori ühise kirjanikunimega. Foto: Anna-Lena Ahlström

Näikse, et Lars Kepleri krimiromaanid, kus peategelaseks soomerootslane Joona Linna, kelle prototüüp olla vaala kõhus seigelnud piibli Joonas, on tõusmas (või juba tõusnud) maailma edetabelis esikohale, kui sportlikult väljenduda. Sarja kolmas raamat esindab uut taset ning selle lõppakordid annavad aimu veelgi säravamast tulevikust.

Alustuseks lahendaks ära Kepleri personaalküsimuse. Kui Rootsis jõudis lettidele Kepleri esimene raamat «Hüpnotisöör», selgus ühtäkki, et säärast inimest nagu Lars Kepler pole olemas. Arvati, et tegu on Henning Mankelli pseudonüümiga, sest krimikirjanduse suurmeister ei soovivat oma nime seostada kellegi teise kui politseiinspektor Kurt Wallanderiga.

Kepler ei ole Mankell. Ajaleht Aftonbladet nuhkis välja, et tegu on abielupaari Alexander ja Alexandra Ahndori ühise kirjanikunimega. Aga juba see, et Keplerit võrreldi Mankelliga, näitab tipptaset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles