Professor: poliitiline süsteem pole harjunud vabakonna olemasoluga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Viik.
Tõnu Viik. Foto: Peeter Langovits

Algatusele «Elamisväärne riik» alla kirjutanud Tallinna ülikooli filosoofia professor Tõnu Viik tõdes, et Eesti poliitiline süsteem ei ole harjunud vabakonna tõusmisega, kuid samas on juba näha väga väikest poliitika muutumist.

Viik ütles ETV saates «Vabariigi kodanikud», et ei ole hirmu, et viimastel aastatel mitu järjestikkust manifesti ja üleskutset üksteist devalveeriksid, pigem vastupidi, vahendas ERR Uudised.

Ta tõdes samas, et Eesti poliitiline süsteem pole veel harjunud, et lisaks ajakirjandusele ja poliitikale on areenil veel kolmas mängija - vabakond, kes ka midagi arvab, ütleb, organiseerub ja sekkub.

«Aga arvan, et isegi Harta 12st alates siiamaani on tõepoolest päris vähe seadusandlus ja poliitiline kultuur muutunud, mida nad on seadnud eesmärgiks muuta, küll aga see retroorika on levinud, isegi valitsuserakondade poliitikud on võtnud üles fraase nendest tekstidest ja koos nende fraasidega ikkagi on natukene muutunud mõtteviis, väga vaikselt liikuv poliitika muutumine on juba praegu minu arvates aset leidnud,» selgitas professor.

Ta lisas, et koos retoorika muutumisega muutub väga pikkamööda ka poliitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles