Tallinna vanalinn muutub üheksaks päevaks üheks suureks teatriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalinna päevadel toimub ka Raekoja platsil palju põnevaid ettevõtmisi.
Vanalinna päevadel toimub ka Raekoja platsil palju põnevaid ettevõtmisi. Foto: Peeter Langovits

Järjekorras XXIX Tallinna vanalinna päevadel on tänavu igal päeval oma kindel teema, kuid kogu seda aega ühendab moto «Teatraalne vanalinn».

Tallinna kesklinna vanema Aini Härma sõnul on igal inimesel elus oma roll ning tänavused vanalinna päevad peaksid aitama seda selgemalt esile tõsta.

Nuku- ja noorsooteatri direktor Meelis Pai pidas eriti oluliseks seda, et juba neljandat aastat toimub teatrifestival Tallinn Treff koos vanalinna päevadega. See muudabki kogu vanalinna üheks suureks näitelavaks.

Põhilise asjana nimetas ta tänavateatrit, mis käib hommikust õhtuni Laial tänaval. Kokku näidatakse seal ajavahemikul 5.- 8. juunini 150 etendust, kus osaleb umbes 600 inimest. Teatritänav avatakse igal päeval kell 11 fanfaarihelide saatel ning lõpetatakse kell neli pärastlõunal. Pärast seda jätkuvad etendused vanalinna erinevates hoonetes.

Pai sõnul on teatrifestivalile kutsutud esinejaid igast maailma nurgast. Kohal on kloun Austraaliast, Sahhalini nukuteater, esinejad Soomest, Ungarist, Šveitsist, Belgiast, Hollandist, Itaaliast, Suurbritanniast, Saksamaalt ja mujalt. Teisipäeval ehk teatripäeval annab Linnateater lausa neli etendust.

Vanalinna päevade projektijuht Indrek Sarapuu võrdles tänavusi vanalinna päevi mesilaskärjega, kus ühel ja samal ajal toimub erinevates kohtades palju huvitavaid ettevõtmisi.

Üks omapärasemaid kohti on tema sõnul rahvuskultuuride lava Tornide väljakul otse lillefestivali keskel, kus saavad oma väljundi Eesti erinevad rahvakillud, kes seda soovivad. Tahtjaid on Sarapuu sõnul kogunenud päris palju. Esinejaid on nii Setomaalt kui Sillamäel. Samas panevad omatehtud käsitöö müüki Eestis resideeruvate diplomaatide naised.

Vanalinna päevade ühe olulisema sündmusena nimetas Sarapuu Tuhala nõiakaevu loitsu esmaesitlust. Raekoja platsil astuvad üles Soome ja Norra politseiorkestrid. Kirikupäeval toimub Raekoja platsil lilleball, kus õhtujuhtideks on Mart Sander ja Katrin Siska.

Vanalinna päevade kolmanda ehk spordipäeva naelaks kujuneb kontorirottide jooks Rat race ning õhtu lõpetab 1980.aastate vana head diskomuusikat tegev ansambel Regatt. Enne seda toimub aga palju kogupereettevõtmisi nagu õllevaadi tõstmine ja kapajooks, rinnalt surumine nii naistele kui meestele, eakate jalutuskäik vanalinnas ning mitmesugused võistlused lastele.

Vanalinna päevade ajal on kogu aeg Tornide väljakul avatud lasteala, kuhu vanemad saavad vajadusel kasvatajate valvsa pilgu alla oma võsukesed jätta. Samas toimuvad lastele ka ajalootunnid, mängitakse erinevaid mänge ning paaril päeval saab ka batuudil karata. Üles on pandud beebide telk.

Kolmapäeval ehk muuseumipäeval on kõik vanalinna muuseumid tavapärasest kauem lahti. Esimest korda avatakse külastajatele Toomkiriku torn. Oleviste kirikus toimub aga vanalinnapäevade ajal Piibli ettelugemine. Lugejateks saavad kõik soovijad end registreerida.

Neljapäeval on klassikalise muusika päev. Toimub hulgaliselt kõrgetasemelisi kontserte. Näiteks esineb Raekoja platsil kuulus Moskva noorte kammerorkester.
Kõik vabaõhukontserdid on tasuta.

Laupäev on rüütlipäev, kui pärast mitmeaastast vaheaega toimub jälle rüütliturnir Skoone staadionil. Pühapäeval toimub aga vanalinnapäevade lõpetamine, millele paneb väärika punkti Erso kontsert Vabaduse väljaku all parklas.

Vanalinna päevade täieliku programmiga saab tutvuda kodulehel www.vanalinnapaevad.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles