Firmad loovad uut energiaturgu

, majandustoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi strateegiajuhi Kalle Kuke (vasakul) ja projektijuht Kristo Klesmenti sõnul võimaldab loodav «tark võrk» Eestis elektrit kokku hoida.
Eleringi strateegiajuhi Kalle Kuke (vasakul) ja projektijuht Kristo Klesmenti sõnul võimaldab loodav «tark võrk» Eestis elektrit kokku hoida. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtted arendavad norrakate rahastuse toel välja unikaalset lahendust, millega kaasatakse tarbijad senisest enam energiaturule.

Elering tahab klientidele elektri eest peale maksma hakata, Elektrilevi tahab vähendada võrgutasu, Taastuvenergia Koda loob väikestest taastuvenergiatootjatest koosneva virtuaalse elektrijaama ning VKG annab klientidele võimaluse küttekulusid täpsemalt jälgida. Kokku peaks projekt tooma tarbijatele säästu 10–20 miljonit eurot ning andma teenusepakkujatele lisakäivet 8–15 miljonit eurot.

Energiaettevõtted tegelevad projektis targa võrgu arendamisega. Projekti ühe eestvedaja, Eleringi strateegiajuhi Kalle Kuke sõnul nimetatakse targaks võrguks seda, kui energeetikas kasutatakse infotehnoloogilisi lahendusi – see hõlmab näiteks nii digitaalset andmeedastust kui ka kaugelt juhtimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles