Ida-Virumaa ajaleht kubiseb võidupüha õnnitlustest

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaa venekeelses ajalehes Viru Prospekt ilmus 9. mail tähistatava võidupüha eel ohtralt Georgi lintide, viisnurkade ning sirbi ja vasaraga kujundatud õnnitlusi Suure Isamaasõja võidu aastapäeva puhul, teiste seas on õnnitluse avaldanud ka riigikogu keskerakondlasest liige Yana Toom, kes on oma ostetud reklaampinnal kasutanud siiski oma pilti ja lillede kujutist.

Yana Toom kirjutab oma võidupüha õnnitluses, et «kätte on jõudnud pühade poolest rikas maikuu, kuid kõige tähtsam pühade seas on loomulikult võidupüha 9. mail. Kuigi ka töörahvapüha ja emadepäev väärivad meeles pidamist». Toom soovis oma õnnitluses kõigile heaolu, stabiilsust, õnne, tervist ja rahu. Ühtlasi kutsus ta inimesi pühapäeval Narva kultuurimajas toimuvale kontserdile.

Lehes on võidupüha õnnitlus ka Narva linnavolikogu saadikult Svetlana Moissejevalt, tema õnnitluse kujunduses on kasutatud viisnurga ning sirbi ja vasara kujutist. Valimisliidu Ühtne Narva-Jõesuu saadik õnnitles veterane «Suure Võidu järjekordse aastapäeva puhul».

Samas lehes on veel arvukalt võidupüha õnnitlusi, milles on kasutatud ohtralt nõukogude sümboolikat. Enamasti on õnnitlejad firmad ja ametiühingud.

Teine maailmasõda lõppes Euroopas 8. mail 1945, kui hakkas kehtima Saksamaa tingimusteta kapituleerumisakt. Euroopas tähistatakse Teise maailmasõja lõppu 8. mail. Venemaal tähistatakse võidupüha päev hiljem, 9. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles