Grupipilt lifti, porgandi ja konnaga

Krista Kumberg
, lastekirjanduse uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Saare raamat «Kuidas meil asjad käivad» tunnistati eelmise aasta parimaks lasteraamatuks. Autor on teose eest mitmelt poolt kiita saanud, seda õigusega.
Anti Saare raamat «Kuidas meil asjad käivad» tunnistati eelmise aasta parimaks lasteraamatuks. Autor on teose eest mitmelt poolt kiita saanud, seda õigusega. Foto: Margus Ansu

Eelmisel aastal ilmunud algupärase lastekirjanduse ülevaateid on olnud võimalik kuulda ja Loomingu aprillinumbri ilmudes loodetavasti ka lugeda. Enim kiitust väärt raamatutest valis žürii kuus parimat ja esitas need kultuurkapitali lastekirjanduse preemia nominentideks.

Kas nende kuue kaudu on võimalik saada sotti meie lastekirjanduses toimuvast? Jah, üllatavalt hästi, muide. Võib järeldada, et lastekirjandus liigub «noorenemise» suunas, on muinasjutulainel ning kaunilt ja maitsekalt kujundatud. Mistahes teemaga tegeledes annavad tooni pereväärtused ja sõbralikud suhted. Nalja saab kõigis kuues raamatus omajagu. 10+ ja noorteraamatute seast pole kuuikusse ühtki valitud. Ju siis oli saak nii napp või nõrk.

Esikuuikusse arvati kaks võrdlemisi napitekstilist väikelaste pildiraamatut – «Konna musi» ja «Lift». Sellistel teostel, milles teksti umbes A4 lehekülje jagu, pole kirjanduse hindajate juures kerge löögile pääseda. Teose idee ja/või iga sõna peaks sellisel juhul olema puhas kuld. Viimastel aastatel ilmub järjest rohkem omamaiseid mudilasraamatuid. Ootuspäraselt leiab nende hulgast ka märkimisväärselt häid teoseid. Kätlin Vainola kirjeldatud korrusmaja raamatus «Lift» on nagu Uus Maailm või Supilinn, kus värvikad tüübid elavad sõbralikult ja rahumeelselt – igaüks nagu paremaks peab ja oskab, aga sealjuures teistega arvestades. Korruste vahel sõidetakse selles majas õnneliku ja tööka liftiga. Rõõmsad ja toimekad on ka maja elanikud. Päris pisikesed saavad siit viisakuses eeskuju võtta ja numbridki selgeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles