Peep Sooman: majanduslangus on konkurentsivõime ärauhtumise sümptom

Peep Sooman
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Sooman
Peep Sooman Foto: Erakogu

Majanduslanguse suurus pole kuigi ootamatu. Müüt Eestist kui avatud, läbi­paistva ja tõhusa ettevõtlus­kliimaga riigist on möödanik, kirjutab Eesti Kinnisvara­firmade Liidu juhatuse esimees Peep Sooman.

Kui vilgas majandustegevus mõnes kvartalis ka pisut hoogu maha võtab, pole see suures plaanis iseenesest veel põhjus hüsteeriaks. SKT arvestus käib juba nii, et seda mõjutavad ka mitmed tegeliku majandusaktiivsusega sisuliselt mitte seotud muutujad – näiteks soe talv.

Ent kui meie ühiskonna majandusaktiivsus väheneb ligemale kahe protsendi võrra, on tegu millegi märksa enama kui lihtsalt statistilise võbelusega. Kui majanduse kokkutõmbumine esimeses kvartalis 1,9 protsendi võrra ei tundu teab mis suur arv, siis meenutuseks: jutt on summast, mis on võrreldav veerandiga Eesti aastastest kaitsekulutustest. Nii suur summa on meie ühisest heaolust haihtunud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles