Maret Maripuu: Eesti jonn ja läbirääkimised

Maret Maripuu
, tööinspektsiooni peadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu
Maret Maripuu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Praegune töölepingu seadus on kehtinud juba viis aastat. Milliseid muutusi on see kaasa toonud, kirjeldab töö­inspektsiooni peadirektor Maret Maripuu.

Tammsaare räägib jonnakast eestlasest, kes otsib tõde kuni kohtuni. Smuuli Sõgedate külas kiitleb Ruudi Aer, et siin seisab mees, kes seinakella pärast kolmkümmend aastat kohut käis. Läbirääkimised jätab Tammsaare pigem Kaval-Antsu pärusmaale. Üks tavaline eestlane justkui ei peakski sellise asjaga tegelema, küll see kohtukull asja korda ajab ja teise poole paika paneb.

Õigusriigis on kohane, et igaüks võib oma õiguste kaitseks pöörduda kohtusse. Kohtus käimine võib mõnele valmistada naudingut, aga üldjuhul on see siiski kurnav, nii ajaliselt, rahaliselt kui ka emotsionaalselt. Välise otsuselangetaja järele tekib vajadus siis, kui suhted on juba väga sassis ja läbi rääkida enam ei osata. Töösuhe on pere kõrval üks meie elu määravamaid suhteid. Nüüdseks juba viieaastane töölepinguseadus innustab läbi rääkima, rõhudes tööandja ja töötaja vastastikusele usaldusele, lojaalsusele ja ühisosa otsimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles