Põhja-Euroopa tuuril viibiv tsirkusekunstnik: Tallinn on põnev

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: JANI NUUTINEN :TALLINN, EESTI, 04SEP14
Tsirkusekunstnik Jani Nuutinen enda Kultuurikilomeetril toimuva etenduse eel.
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
TLMPM03: JANI NUUTINEN :TALLINN, EESTI, 04SEP14 Tsirkusekunstnik Jani Nuutinen enda Kultuurikilomeetril toimuva etenduse eel. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reedest pühapäevani annab Tallinnas kokku kolm etendust prantsuse-soome kaasaegne tsirkuse kompanii Circo Aereo. Käesoleval Põhja-Euroopa tuuril tuleb esitamisele Jani Nuutineni sooloetendus «Un Cirque Plus Juste». Kohtusime maailmarändurist peaesinejaga Prantsuse Residentsis, et küsida, mis ta Tallinnasse. 

«Oleme aasta aega selle kallal töötanud, et Eestisse tulla, see on väikest viisi unistuse täitumine,» rääkis mees esimesest kohtumisest Kultuurikatla programmi projektijuhi Kristiina Küttiga aasta aega tagasi. 

Oma lavastuses «Un Cirque Plus Juste«» loob Jani Nuutinen igast täiesti tavalisest argisest olukorrast ebatavalise. Läbivaks teemaks, millega etenduskunstnik dramaturgiliselt oma lavastuses tegeleb on adekvaatsus, mis tähendab tema jaoks adekvaatset kohalolu ja mängu objektidega ehk esemetega. Ta mängib spetsiaalselt lavastuse jaoks loodud esemetega väga detailipuhtalt ja peenetundeliselt, luues müstilise ja illusioone täis õhustiku, millesse kunstnik kaasab kogu ruumi ning samuti selle sees viibiva publiku. Publik ei ole etendustes passiivne pealtvaataja vaid aktiivne osaleja, tema igasugune passiivsus on minetatud. «Tsirkus on kahtlemata kunstivorm, mis üllatab ja paneb kaasa mõtlema. Olen tundnud, et seda ei võeta tõsiselt, aga minu jaoks on see ehedam veel kui teater ise. Tsirkus kui kunstivorm loob ennast üha uuesti ja näitab alati midagi uut,» räägib Nuutinen kaasaegse tsirkuse erinevusest võrreldes traditsioonilisega. 

Tallinnas on prantsuse-soome kunstnikul hea meel viibida, ta kiidab siinset erinäolist ja loomingulist õhkkonda. «Olen ehitiste fänn ja tundub, et teil on arhitektuuriliselt väga mitmekesine linn, kus juhtub palju. Ehe näide on antud hetkel renoveeritav Kultuurikatel ja kogu Kalamaja piirkond. Mulle meeldib, et hoiate vana alles seda kõpitsedes ja samal ajal uut luues. Tallinna kontrastid ja kasv on põnevad.» 

Traditsiooniliseks on uuendusliku tsirkuse kompanii juures jäänud selle tegutsemisviis. Nuutineni elu möödub ratastel. Juba 6. aastat järjest on tema elukohaks karavan ja ka tänavune tuur on olnud pikk. «Sõitsime Prantsusmaalt Rootsi, seejärel tegime Soomes pika tuuri ja nüüd esinemas Baltikumis. Ainuüksi seda etendust oleme kokku andnud üle 300 korra,» andis Nuutinen kiire ülevaate.

Publik maailma eripaigus reageerib modernsele tsirkuseetendusele erinevalt.« Üldiselt võetakse hästi vastu, aga reaktsioonid on erinevad. Võiksin isegi öelda, et linnaäärsetes kohtades ja maal on palju söakam vastuvõtt, kui metropolides, kus inimesed on harjunud ühtemoodi käituma. Nad ei väljenda oma isiklikke emotsioone, vaid reageerivad massina nagu teatrietendusel kohane on. Näiteks Pariisis on hästi treenitud ja väljapeetud vaatajaskond. Inimesed vaatavad hoolikalt, kuidas teised nende ümber käituvad ega taha eristuda. See on igav! Eelistan ehedust.» Tsirkuseartist räägib nii oma kogemustest Hispaanias, Hiinas kui ka Venemaal - ta on tõesti palju näinud ja kogenud. Täiesti kindlalt väidab ta, et tsirkusetraditsioon on kaasaegsemaks muutunud kõikjal üle maailma, aga selle käekäik oleneb suuresti ühiskonna avatusest ja arengufaasist. 

Eile esines Jani Kultuurikilomeetri ääres esmakordselt ja seda täissaalile. Publiku reaktsioonidest võis järeldada, et etendus ei osutunud nende jaoks mõistmatuks, pigem oli tegemist visuaalselt nauditava vaatemänguga. 

Kaasaegse tsirkuse etendusest on võimalik osa saada veel 5.-6. septembril. Tsirkusest on inspireeritud ka reede õhtul, 5. septembril Kultuurikatla Aias toimuv Abstraktsioonide öö. Tsirkust, teknot ja linnulaulu ehk sel korral on Abstraktsioonide öö kavas täiesti ootamatuid seoseid nii muusika sees kui sellest üle.

Etendused toimuvad Kultuurikatla Aia kõrval Kultuurikilomeetril. Lisainfo SIIT. Piletid on müügil Piletilevis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles