Nestor Oslos: Vene-Ukraina sõda on suurim Euroopa kriis pärast teist maailmasõda

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu esimees Eiki Nestor nimetas Oslos ligi 60 riigi parlamendi juhi osavõtul toimuval konverentsil Venemaa sõjalist agressiooni Ukrainasse kõige tõsisemaks julgeolekukriisiks Euroopas peale teist maailmasõda.

«Kuigi värske relvarahu enam-vähem kehtib, ei alane olukorra pingelisus,» ütles Nestor Riigikogu pressiteenistuse vahendusel.

«Venemaa regulaarvägede üksused osalevad lahingoperatsioonides ning Venemaalt saadetakse üle piiri Ukrainasse üha rohkem raskerelvastust ja täiendavaid väeüksusi. Kuni Venemaa jätkab valetamist ja vassimist, eitab oma sõjaväe otsest osalemist sõjategevuses, ei ole Moskva üleskutsed poliitilist lahedust leida tõsiseltvõetavad.»

Nestor ütles, et Venemaale peab jätkuvalt survet avaldama ning sanktsioonidega tuleb edasi minna.

«Naaberriigi sõjaline hõivamine oma territooriumi kasvatamiseks – see on pretsedenditu juhtum Euroopas pärast II maailmasõda,» ütles Nestor.

Riigikogu esimehe sõnul on Venemaa-Ukraina sõda lakmustest Euroopa demokraatiale.

«Demokraatia ei ole pelgalt sõnaseadmise oskus, vaid eeskätt tegevus,» lisas Nestor.

11.-12. septembril toimub Oslos Euroopa Nõukogu liikmesriikide parlamentide juhtide konverents, kus on teemadena arutlusel põhiseaduslikud õigused ja vabadused, võimu ja opositsiooni suhted demokraatias ning suveräänsuse ja julgeolekuküsimused Euroopas.

Kahepäevasel konverentsil Norra pealinnas Oslos Stortingis osalevad parlamentide juhid Euroopa Nõukogu liikmesmaadest ja ka vaatleja- ning partnerriikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles