Siselinna kalmistul mattusid hauad puuokste alla

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade puude langetamine siselinna kalmistul.
Vanade puude langetamine siselinna kalmistul. Foto: Toomas Huik

Selle nädala algul avanes Siselinna kalmistul pilt, kus kuus-seitse hauaplatsi olid mattunud maha saetud puuokste alla, nii et kalmusid polnud nähagi.


Tegemist polnud siiski tormi laastamistööga, vaid ühe vanaduse tõttu inimestele ohtlikuks muutunud vahtra mahavõtmisega. «Kõik hauaplatsid on kilega kinni kaetud, ühtegi hauakivi me ei puuduta ega vigasta ning homseks on puu jäänused siit ära viidud ja endine olukord taastunud,» rääkis puu langetamisega tegelenud arborist Tõnis Vahi.

Haudadele tuli puuoksad tema sõnul laduda seetõttu, et hauaplatside vahele jäävale kitsale teele pidid mahtuma nii tõstuk kui oksi ära vedav auto. «Selle puu langetamise tellis üks eraisik, sest linnal pole selliste asjade jaoks lihtsalt raha,» lausus Vahi.

Tallinna Kalmistute juhataja Jaak Taevase sõnul olevat tellija näol tegemist kodanikuga, kes vaidleb keskkonnaametiga juba pikemat aega oma hauaplatsi suuruse üle. «Ta suurendas omavoliliselt ühte hauaplatsi, nii et üks vana puu jäi hauaplatsi peale. Aga et puu oli tõepoolest ohtlik, siis sai ta erandkorras loa selle mahavõtmiseks,» rääkis Taevas.

Selle kohta, et oksad ruumipuuduse tõttu haudadele pandi, võis kalmistu juhataja sõnul ruumipuuduse tõttu paratamatu olla. «Aga igal juhul on puude hooldajal lepingus sees punkt, et ta ei tohi haudadele kahju teha ja kui midagi peaks juhtuma, siis peab ta kõik kahjud korvama.

Vahi omalt poolt kinnitas, et hiljemalt järgmise päeva õhtuks on kõik oksad kadunud ning isegi saepurust ei jäävat ühelegi hauaplatsile ainsatki jälge. Ta on Tallinna kalmistutel varemgi puude lõikusega tegelenud ning ükski haud pole seetõttu kannatada saanud.

«Ohtlike puude teema on meil jätkuvalt päevakorras ja see oht suureneb iga aastaga,» möönis Taevas. Praegu on Tallinna kalmistutel lihtsalt selline periood, kus paljud suured puud hakkavad oma loomulikku surma surema ning need tuleks kõik maha võtta, enne kui nad ohtlikuks muutuvad. Tänavu leiti kalmistutele puudehoolduseks raha alles lisaeelarvest. Tuleva aasta eelarvesse on samuti rahataotlus tehtud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles