Kas Marine Le Pen täidab isa unistuse?

Evelyn Kaldoja
, Pariis-Tallinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestus aastast 2012: Marine Le Peni ja Nicolas Sarkozy presidendikampaaniate valimisplakatid.
Mälestus aastast 2012: Marine Le Peni ja Nicolas Sarkozy presidendikampaaniate valimisplakatid. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsusmaad vaevab suure trotsi haigus, diagnoosib Pariisi Poliitikauuringute Instituudi ehk Sciences Po professor Pascal Perrineau teda kuulama tulnud Euroopa ajakirjanikele. Tõbe iseloomustab näiteks see, et 55 protsenti prantslastest valiksid pigem parem- või vasakäärmuslasi kui tsentrierakondi.

Nädalavahetusel valis kaks selle trotsi täis riigi parteid – üks paremtsentristlik ja teine paremäärmuslik – endale liidri. Konservatiivne UMP otsustas juhi kohal toetada endist presidenti Nicolas Sarkozyd. Populistlik Rahvusrinne (FN) mitte just üllatuslikult Marine Le Peni.

Kuigi praegune president – sots François Hollande – on ametis olnud vaid kaks aastat, seostati neid parteikongresse juba tihedalt 2017. aasta kevadel toimuvate riigipea valimistega. Pole võimatu, et just Sarkozy ja Le Pen võitlevad kolme aasta pärast selle üle, kes saab Hollande’i koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles