Keskerakonna hinnangul tuleb Eestis kehtestada lesepension

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid avaldasid hulga ideid.
Pensionärid avaldasid hulga ideid. Foto: SCANPIX

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon algatas täna eelnõu, mis tagaks vanaduspensionäridele abikaasa surma korral lesepensioni. 

Eelnõu kohaselt on pensioni saamise tingimuseks, et abielu peab olema kestnud vähemalt 16 aastat ning koos on kasvatatud vähemalt üht last. Eelnõu algataja Mihhail Stalnuhhini sõnul suurendaks muudatus üksikute pensionäride sissetulekut ja aitaks väärtustada abielu. Tema sõnul tuli ettepanek taolise eelnõu tegemiseks otse inimestelt, nimelt pöördus saadiku poole antud teemal üle 700 narvalase.

«Statistika kohaselt jääb Eesti 65-aastastel naistel elada keskmiselt veidi enam kui 18 aastat. Sama vanadel meestel aga viis aastat vähem. Seega tuleb naistel keskeltläbi viis aastat lesepõlve pidada. Üksi jäävatel pensionäridel toimub järsk elustandardi langus, mida aitaks kompenseerida meie poolt väljapakutava lesepensioni kehtestamine,» sõnas Stalnuhhin.

Tema sõnul võrduks lesepensioni väärtus surnud abikaasa pensioni suurusega. Inimesele ei määrataks eelõu kohaselt lesepensioni juhul, kui see on tema pensionist väiksem. Lesepension määrataks ettepaneku kohaselt eluajaks. Keskerakond sooviks muudatuse jõustada 2016. aastast.

Lesepensioni kehtestamise idee on kirjas ka Konservatiivse Rahvaerakonna riigikogu valimiste programmis, mille järgi võiks lesestunud pensionär saada iga abielus oldud aasta eest ühe protsendi abikaasa pensionist.

Konservatiivse Rahvaerakonna hinnangul näppas Keskerakond lesepensioni idee just neilt. «Plagiaat on kahtlemata komplimendi kõrgeim vorm ja meil ainult hea meel, kui meie programm leiab laiemat toetust ning kajastust, aga samas näitab Keskerakonna praegune käik laiemalt seda, kui ideedetühjad ja mõttelagedad on riigikogu erakonnad,» teatas partei aseesimees Martin Helme.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles