Eestile kingitakse väärtuslikud fotoalbumid

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väärtuslik kink kindralleitnant Karl Lennart Oeschi lapselapselt Eesti suursaatkonnale Helsingis.
Väärtuslik kink kindralleitnant Karl Lennart Oeschi lapselapselt Eesti suursaatkonnale Helsingis. Foto: Pille Toompere

Eesti suursaatkonda Helsingis jõuavad esmaspäeval Soome Kindralstaabi ülema kindralleitnant Karl Lennart Oeschi fotoalbumid külaskäikudest Eestisse 1930. aastatel.

Fotoalbumid kingib Eesti vabariigile kindralleitnant Oeschi lapselaps Jyrki Oesch. Ta kirjutas saatkonnale saadetud kirjas: «Loodan, et materjal on tulevikus avalik ja vabalt kättesaadav erinevate uurimustööde tarbeks.» Mõlemad albumid on kaunis Eesti nahkehistöö.

Albumid kajastavad Karl Lennart Oeschi ametlikke visiite Eestisse oktoobris aastatel 1931 ja 1938. 1931. aasta fotodel on jäädvustatud Tallinna, Petseri, Narva, Tartu ja Võru sõjaväeosade külastamine. Lisaks võib albumis näha hulgaliselt ajaloolisi linnavaateid. 1938. aastal on lisaks Tallinnale väisatud Eesti Kiviõli kaevandusi ning Eestimaa Õlikonsortsiumi Türsamäel. Samuti näitavad fotod ajaloolist Jõhvit ja Kohtla-Järvet ning Tondi kasarmuid.

1931. aasta albumisse on kinkijana pühenduse kirjutanud kindralmajor Juhan Tõrvand, Eesti Kaitsevägede staabiülem. 1938. aasta albumi päislehel on kinkijaks kindralleitnant Nikolai Reek, Sõjavägede Staabi Ülem.

Suursaadik Margus Laidre sõnul on fotod Eesti ja Soome relvavendluse ehedaks peegelduseks. 

Jyrki Oesch annab oma vanaisa albumid üle Eesti Sõjamuuseumi direktorile Hellar Lillele 26. jaanuaril Eesti Suursaatkonnas Helsingis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles