Läänemerele ilmub eestlase nimega Vene dessantlaev

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoliselt juba tänavu teenistusse asuv Venemaa suur dessantlaev Ivan Gren võib pardale võtta 300 merejalaväelast ja 13 tanki või 40 soomustransportööri.
Tõenäoliselt juba tänavu teenistusse asuv Venemaa suur dessantlaev Ivan Gren võib pardale võtta 300 merejalaväelast ja 13 tanki või 40 soomustransportööri. Foto: arhiiv

Venemaa naabrid olid mures, kui Prantsusmaa hakkas ehitama Venemaale kahte vägevat Mistral-tüüpi dessantlaeva, mis tõstnuks Venemaa meredessandi võimekuse täiesti uuele tasemel. Praeguse seisuga jääb Vene laevastik Mistralitest küll ilma, aga varju on jäänud tõsiasi, et juba tänavu võib Läänemerele ilmuda Venemaa enda ehitatud peaaegu samasugune suur dessantlaev Ivan Gren.

Ivan Gren on Balti riikidele palju suurem potentsiaalne oht kui Mistralid, mis pidid plaanide järgi hakkama teenima Kaug-Idas ja Mustal merel. Ivan Gren aga alustab kõigi märkide järgi vähemalt esialgu teenistust just Läänemerel.

Eesti jaoks teeb sellise laeva teenistusse astumine Läänemerel häirivaks või vähemalt intrigeerivaks asjaolu, et nime Ivan Gren taga peitub tegelikult sulaselge eestlane – Viljandis sündinud Johannes Green!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles