Andres Jõesaar lubab ametist lahkuda

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päev pärast õnnetust meenutasid Nõmme tee ja Linnu tee ristmikul juhtunud traagilisi sündmusi küünlad, lilled ja hukkunud sõpra leinavad noored. Tundide kaupa istus sündmuskohas teepervel ka Andres Jõesaar (pildil vasakul).
Päev pärast õnnetust meenutasid Nõmme tee ja Linnu tee ristmikul juhtunud traagilisi sündmusi küünlad, lilled ja hukkunud sõpra leinavad noored. Tundide kaupa istus sündmuskohas teepervel ka Andres Jõesaar (pildil vasakul). Foto: Kaarel Tigas / Õhtuleht

Ringhäälingunõukogu juht Andres Jõesaar, kelle politsei tunnistas üleeile ametlikult kahtlustatavaks 17-aastase poisi surma ja 16-aastase tüdruku raske tervisekahjustusega päädinud avarii põhjustamises, lubab, et astub ametist tagasi kohe, kui on ekspertiisiakti oma silmaga lugeda saanud.


«Ringhäälingunõukogu juhina jätkamise asjus ei saa sellises situatsioonis mingitki küsimust olla. Ma astun sellest ametist tagasi,» lubas Jõesaar eile Postimehele.

Kolm kuud pärast saatuslikku avariid Tallinnas Linnu ja Nõmme tee ristmikul kinnitas liiklustehniline ekspertiis, et Jõesaar sõitis 17. juulil oma Volvoga ristmikule siiski punase fooritulega. Ringhäälingunõukogu juhtimise kõrvalt telekommunikatsioonifirmas Tele2 juhtival kohal töötav Jõesaar on varem väitnud, et tema mälupildi järgi põles talle fooris roheline tuli.

Keelava fooritulega ristmikule sõitnud Jõesaar põrkas seal kokku rohelise tulega ristmikule sõitnud rolleriga, mida juhtinud 17-aastane Alar suri saadud vigastustesse. Rolleril kaassõitjaks olnud 16-aastane neiu sai raskeid vigastusi.

Esmaspäeval esitas politsei Jõesaarele kahtlustuse ühe inimese surmaga ja teisele raskete vigastustega lõppenud liiklusõnnetuse põhjustamises. Karistusseadustik näeb sellise süüteo eest kohtus süüdimõistmisel ette kuni viieaastase vangistuse.

Jõesaare sõnul on avariiga seotud üleelamised tema jaoks olnud psüühiliselt väga rasked ja ta ei soovi kuidagi oma osa või süüd juhtunus vähendada. Eetilistel kaalutlustel esitas Jõesaar juba augustis avalduse ringhäälingunõukogu juhi kohalt taandumiseks, kuid nõukogu otsustas selle uurimistulemuste selgumiseni ootele panna.

Nõukogu liikme, sotsiaaldemokraadist parlamendiliikme Peeter Kreitzbergi sõnul ei soovinud nad Jõesaarele, kelle tööle pole midagi ette heita, hingelisi lisapingeid seada ja nõukogu veenis teda tööd jätkama.
Ringhäälingunõukogu liikmetest on avalikkusele saadetud sõnavõttudes kõige sõjakam olnud reformierakondlasest parlamendiliige Igor Gräzin, kelle väitel juhtub taolisi õnnetusi Eestis iga päev ja Jõesaare avarii uurimine on hakanud arusaamatult venima.

Nüüd, kui uurimine jõudis Jõesaarele ametliku kuriteokahtlustuse esitamiseni, olid nõukogu liikmed hinnangutes vaoshoitud. «Ma jätaks selle (ametis jätkamise – toim) siiski tema enda otsustada, kuid väga võimalik, et ta astub peagi ise tagasi,» ütles Peeter Kreitzberg. «Sest igasugune ekspertiis jääb selleks ka kohtuistungi käigus ja ma ei kujuta ette, et selle sisu saaks lihtsalt sõnadega ümber rääkida.»

Samuti nõukogusse kuuluva keskerakondlasest parlamendiliikme Marika Tuusi sõnul tuleks nõukogu nüüd kiiresti kokku kutsuda. «Üks etapp on edasi läinud ja me peaksime tekkinud olukorda analüüsima. Küsimus on, kuidas mõjub avalik-õiguslikule ringhäälingule see, et tema nõukogu esimees on tunnistatud kriminaalkuriteos kahtlustatavaks.»

Traagiline õnnetus
•    17. juulil sõitis Volvot juhtinud 50-aastane rahvusringhäälingu nõukogu esimees Andres Jõesaar Tallinnas Nõmme tee ja Linnu tee ristmikule, kus põrkas kokku rolleriga Aprilia. Rolleri roolis olnud 17-aastane Alar Leuska hukkus, temaga koos sõitnud Kristiina Brit Esop viidi raskelt vigastatuna Mustamäe haigla intensiivravipalatisse.
•    11. augustil jõudis avalikkusesse Jõesaare tagasiastumisavaldus rahvusringhäälingu nõukogu juhi kohalt, mille mees enda sõnul kirjutas 19. juulil ehk kaks päeva pärast õnnetust.
•    17. augustil otsustas ringhäälingunõukogu ühehäälselt, et Jõesaar jääb ametisse.
•    25. oktoobril esitas Põhja ringkonnaprokuratuur Jõesaarele kahtlustuse surmaga lõppenud avarii põhjustamises. Ekspertiisi kohaselt sõitis Jõesaar oma Volvoga ristmikule punase fooritule ajal.
---------------------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles