Savisaar pöördus haiglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Savisaar andis pressikonverentsi, vaata järgi selle loo lõpust!
  • Prokurör taotleb Savisaare ajutist eemaldamist ametist
  • Savisaar keeldus kapos ütluste andmisest

Ehkki täna hommikul teatas Savisaar Poska majas, et on puhas nagu prillikivi, esitas prokurör taotluse nii tema kui ka Kalev Kallo ametist kõrvaldamiseks uurimise ajaks. Õhtupoolikul selgus, et kuna prokurör saatis Savisaare kaitsjatele vale dokumendi, jätkub istung homme, Kallo suhtes tehakse aga otsus reedel. Kella 15 ajal pöördus Savisaar haiglasse, kuhu jääb ilmselt ööseks.

Kella 19.30 paiku teatas riigiprokuratuuri avalike suhete juht Ilmar Kahro, et Edgar Savisaare kaitsjatele ekslikult saadetud dokumendi näol on tegu märkmetega, mida on omavahel vahetanud prokuratuuri avalike suhete osakond ja prokurörid. «Tegemist ei ole menetlusdokumendiga ning selle ebaeetiline avalikustamine kaitsjate poolt ei mõjuta sisulist menetlust,» lisas ta.

Kohtule saatis prokurör Kahro kinnitusel õiged taotlused Edgar Savisaare ja Kalev Kallo ametist kõrvaldamiseks. «Kahetsusväärselt lisas prokurör Edgar Savisaare kaitsjatele taotlust edastades kirjale vale faili, mille kaitsjad koheselt meediale edastasid.»

Prokuröri eksimuse tõttu jätkub taotluse arutamine neljapäeval. Foto:
Prokuröri eksimuse tõttu jätkub taotluse arutamine neljapäeval. Foto: Foto: Liis Treimann

Kella 18 paiku väljus lõpuks kohtumajast riigiprokurör Laura Vaik, kes ütles, et ei taha praegu kuidagi Kallo ja Savisaare suhtes esitatud taotluste sisu avaldada, kuna ei soovi kohut otsuse tegemisel mõjutada.

Ta tunnistas, et saatis Savisaare kaitsjatele kogemata vale dokumendi. «Juhtus tõesti selline lugu, et mina edastasin kaitsjatele vale dokumendi ja seetõttu lükkus arutamine homseks,» ütles ta.

Vaik peab äärmiselt kahetsusväärseks, et kaitsjad on nüüd edastanud selle dokumendi ajakirjanikele. «See on ilmselgelt töödokument, märkmetega, ja prokuratuuri siseseks kasutamiseks. Seda ei saa isegi dokumendiks nimetada, need on märkmed,» lausus ta, et selle põhjal ei saa hinnata Savisaare korruptsioonikaasuse sisu.

Sellest, et Savisaar hetkel haiglas viibib, ta veel teadlik ei olnud. «Loomulikult tuleb ka (kahtlusaluse - toim.) terviseseisu kriminaalmenetluses arvesse võtta,» märkis Vaik. Ent kui Savisaar võtab haiguslehe, siis see prokuröri kinnitusel tõendite kogumist ei takista, kuna tegemist on kohtueelse menetlusega. Samuti ei takista see otsustamast, kas Savisaar kõrvaldatakse ametist, kuna linnapea kohalviibimine ei ole vajalik.

Vaik kinnitas, et kellegi vahistamist taotletud ei ole ja praeguse seisuga ei kavatseta seda ka teha. Küll on hetkel kahtlusaluste osas kohaldatud elukohast lahkumise keeld, mis tähendab, et sooviga kauemaks kui kolmeks päevaks oma elukohast lahkuda, tuleb selleks eelnevalt menetleja luba küsida.

Vaata videost, mida Vaik veel ajakirjanikele rääkis!

Kella 16.30 paiku väljusid Harju Maakohtust Liivalaia tänaval Edgar Savisaare kaitsjad Oliver Nääs ja Üllar Talviste, kelle sõnul lükkas kohus asja arutamise edasi, kuna prokurör ei olnud neile edastanud taotlust, mille alusel soovitakse Savisaare ametist kõrvaldamist. Taotluse asemel said advokaadid hoopis ühe teise dokumendi.

Homme kell 12.30 jätkatakse arutelu Savisaare võimaliku töölt kõrvaldamise osas. Kallot puudutava taotluse kohta teeb kohus otsuse reedel.

Nääs nentis, et tänasel istungil ei täpsustatud neile taotluse sisu. «Taotluse saime alles nüüd kätte. Prokurör saatis meile apsaka tõttu lihtsalt täiesti vale dokumendi,» lisas Talviste intervjuus ajakirjanikele.

Talviste märkis, et tavaliselt sellistes asjades üldse istungit ei toimu. «See on mõneti erakordne, et meid siia välja kutsuti.» Ta ei hakanud spekuleerima, kuivõrd tõenäoliseks peab ta seda, et taotlus Savisaare ametist kõrvaldamiseks rahuldatakse.

Nääs lisas, et kui Savisaar peaks haiguslehele jääma, pole teda sel ajal ilmselt võimalik ametist kõrvaldada, ent samas kinnitas, et Savisaare haiglasse sattumine polnud taotluslik.

Vaata videost, mida Nääs ja Talviste ajakirjanikele rääkisid!

Keskerakond teatas kell 16.28, et riigikogu fraktsioon pöördub õiguskantsleri poole taotlusega algatada põhiseaduslik  järelevalvemenetlus seoses riigiprokuratuuri taotlusega kõrvaldada ametist Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja linnavolikogu esimees Kalev Kallo.

«Eesti Vabariigi põhiseadus sätestab, et rahvas on kõrgema võimu kandja ning rahvas on valimistel andnud volikogule mandaadi. Rahvalt mandaadi saanud volikogu on valinud esimehe ning linnapea,» ütles riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson, «nüüd oleme olukorras, kus kahtlustuse esitamise kaudu kasutatakse kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvi 141, et rahva mandaat tühistada. Meie hinnangul ei ole selline olukord kooskõlas põhiseadusega.»

«Oleme liikumas olukorda, kus uurimisorganid võivad tühistada valimistulemuse ja see ei ole Eesti Vabariigi põhiseaduse mõttega kuidagi kooskõlas,» rõhutas Simson.

Kella 16.13 lahkus Savisaare auto haigla juurest, ent Postimehe fotograafi sõnul on Savisaar ja tema nõunik Moonika Batrakova endiselt haiglas.

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul hakkas Savisaarel halb üsna pärast seda, kui tal keskpäeva paiku lõppes menetlustoiming kaitsepolitseis, kirjutab BNS. Pärastlõunal lisas Toobal BNSile, et tõenäoliselt jääb Savisaar haiglasse ööseks.

Kohus alustas taotluse arutamist kell 16.

Prokuratuur kinnitas kell 15.54, et riigiprokurör taotleb kohtult Edgar Savisaare ja Kalev Kallo ametist kõrvaldamist. Kallo on Tallinna linnavolikogu esimees. Pikemalt loe siit.

Kohtusse saabus ka Kalev Kallo. Foto:
Kohtusse saabus ka Kalev Kallo. Foto: Foto: Liis Treimann
Savisaare kaitsjad Lextal büroost.
Savisaare kaitsjad Lextal büroost. Foto: Liis Treimann

Pärast kella 15 kinnitas Priit Toobal, et Edgar Savisaar on südameprobleemidega haiglas. Haiglasse pöördus ta ise.

Foto:
Foto: Foto: Sander Ilvest

Prokurör taotleb Savisaare ametist kõrvaldamist

Postimehele laekus kella 14.30 ajal informatsioon, et riigiprokurör Laura Vaik taotleb korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatava Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare ametist kõrvaldamist. Riigiprokuratuur kinnitas seda.

Kriminaalmenetluse seadustik võimaldab kõrvaldada kahtlustatava prokuratuuri taotlusel eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel ametist, kui ta edasi töötades võib jätkuvalt toime panna kuritegusid või tema edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.

Savisaar väljus umbes kella 13.30 ajal kapost, kuhu ta kutsuti kahtlustatavana ülekuulamisele. Savisaare kaitsja Üllar Talviste kinnitas, et Savisaar keeldus ütluste andmisest.

«Ta ei andnud ütlusi, ei vastanud küsimustele,» ütles Talviste, kes lisas, et see on seaduse järgi isiku õigus.

«Ütlusi võib anda, kui on esitatud kahtlustus, aga sa ei pea andma,» rääkis Talviste.

Ta rõhutas, et keegi ei pea oma süütust tõendama. «Riik peab tõendama, et isik on süüdi, mitte isik ei pea tõendama, et ta on süütu,» selgitas Talviste. Ta toonitas, et isikul ei ole kohustust kaasa aidata tema süü tõestamisele.

«Riik peab ise olema suuteline isiku süüd tõendama,» selgitas Talviste.

Uurimise osas tuleb tema sõnul nüüd vaid oodata.

«Kuivõrd toimusid väga mitmes kohas läbiotsimised, siis seda «saaki» tuleb nüüd analüüsida,» ütles Talviste.

Foto:
Foto: Foto: Eero Vabamägi

Peale pressikonverentsi sõitis Savisaar oma Mercedeses Poska maja juurest ära. Veidi hiljem nähti tema autot Toompuiesteel kaitsepolitseiameti hoovis.

Edgar Savisaare buss kell 13.15 kapo hoovis. Foto:
Edgar Savisaare buss kell 13.15 kapo hoovis. Foto: Foto: Eero Vabamägi
Edgar Savisaare buss kell 13.15 kapo hoovis. Foto:
Edgar Savisaare buss kell 13.15 kapo hoovis. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Puhas kui prillikivi

Kui veel eile kinnitas Tallinna linnavalitsus, et täna asendab Savisaart abilinnapea Merike Martinson, siis täna hommikul oli Savisaar Poska majas linnavalitsuse istungil kohal. Raepress teatas kell 10.10, et Savisaar annab 25 minuti pärast pressikonverentsi.

Foto:
Foto: Foto: Sander Ilvest

Savisaar ütles ajakirjanikele, et on puhas nagu prillikivi. Tema sõnul ei ole asi kaitsepolitseis, kes on lihtsalt tööriist, vaid töö tellijas, kelleks on tema hinnangul Isamaa ja Res Publica Liit (IRL). Ta avaldas arvamust, et IRL on sedavõrd nurka aetud, et püüab mis tahes vahenditega poliitilist maastikku segamini paisata.

Rääkides altkäemaksu võtmise kahtlustusest, ütles Savisaar, et kirjutas eile ka ülekuulamisprotokolli, et peab seda absurdseks. Küsimusele oma võimalikust tagasiastumisest vastas ta, et alles alustab seda võitlust.

Vaata pressikonverentsi!

Savisaare hinnangul on kolm põhjust, miks selline olukord on tekkinud ja miks ei tule sellest välja midagi peale ajaleheartiklite. «Selge on see, et Eesti poliitikat vähegi tundvad inimesed saavad hästi aru, miks Savisaart praegu rünnatakse,» ütles ta. «Esimene põhjus on see, et ma olengi tagasi poliitikas ja ma olen mitte lihtsalt poliitikas tagasi, vaid täie rauaga ja kui vaja, siis ka kahe jalaga,» rääkis Savisaar, kelle sõnul erineb tema poliitika oluliselt sellest, mida ajavad need, kes annavad kaitsepolitseile ülesandeid.

Teiseks leidis ta, et Toompeal võimu juures olev seltskond ei suutnud muudmoodi varjata megavargust Tallinna Sadamas, mistõttu võeti appi isiklik rünnak, mis on ka varem aidanud skandaale peita või summutada. «Kolmas põhjus, millest see tingitud oli – ja seegi ei ole kellelegi uudis –, on see, et läheneb Keskerakonna kongress, 15. kongress, juubelikongress,» märkis Savisaar, kelle hinnangul soovitakse skandaaliga erakonda kõigutada.

Foto:
Foto: Foto: Sander Ilvest

Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Kalle Klandorf ütles keskpäeval linnavalitsuse pressikonverentsil, et linnavalitsus jätkab kahtlustustest hoolimata oma tavapärast tööd. «Võin kinnitada, et linnajuhtimine jätkub samamoodi, nagu ta siiamaani on olnud,» lausus ta ja lisas, et Eestis valitseb süütuse presumptsioon.

Eile hommikul kinni peetud Savisaarele esitati kahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar sel ja eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Karistusseadustik näeb altkäemaksu korduva võtmise eest ette ühe- kuni kümneaastase vangistuse.

Kahtlustus esitati eile veel kuuele inimesele, kel lasub kahtlus altkäemaksu andmises, vahendamises ning altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaasaaitamises. Kahtlustuse said Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin. Samuti sai kahtlustuse Tallinna linnavolikogu esimees, Keskerakonda kuuluv Kalev Kallo.

Riigi peaprokurör Lavly Perling ütles eile pressikonverentsil, et kahtlustus käsitleb nelja kuriteoepisoodi, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist ja selle eest hüvede saamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist ja selle eest lubatud vara, kruntide vahetamist ja selle eest lubatud hüvitist ning hankemenetlusega seotud episoodi ja selle eest vara saamist.

Mullu juunis algatatud kriminaalmenetluse käigus toimusid eile läbiotsimised kõigi kahtlustatavate töö- ja elukohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles